Erdő Péter: Adja Isten, hogy „különösen is átérezzük, Krisztus velünk van az eucharisztiában”

Erdő Péter: Adja Isten, hogy „különösen is átérezzük, Krisztus velünk van az eucharisztiában”

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitóján (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eucharisztia a forrás, amelyből a keresztények élete és küldetése táplálkozik – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó szentmiséjén.

A bíboros a szertartás elején mondott köszöntőjében úgy fogalmazott: adja Isten, hogy a kongresszus hetében „különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az eucharisztiában, nem hagyja magára az egyházat, a népeket, az emberiséget”.

Erdő Péter külön köszöntötte Angelo Bagnasco bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét, a megnyitó mise főcelebránsát és azt a mintegy ezerkétszáz gyereket, aki a szentmisén lesz elsőáldozó, valamint Hilarion volokolamszki metropolitát, a Moszkvai Patriarchátus külügyi hivatalának vezetőjét.

Angelo Bagnasco szavai szerint az egyházban, tagjainak minden gyengesége és bűne ellenére, ott ragyog Krisztus világossága. A bíboros a Hősök terét megtöltő hívekhez szólva hangsúlyozta: „e meghatóan hatalmas gyülekezet hangja alázattal és boldogan igyekszik megszólítani Európa népeinek szívét”, és azon túl is, mindenkiét.

Hozzátette: a hívők hangját felerősíti a Szentlélek, aki így szól a modern emberhez: „nem vagy egyedül egy ellenséges világmindenség közepén, (...) nem vagy egyedül a szabadság és örökkévalóság iránti szomjúságoddal. Bárhol is tartózkodsz, (...) Isten szeretettel tekint rád”.

(MTI)