Érkezik az új fotóprotokoll: ha ott van Orbán, bárki kérheti kitakarását, aki nem közszereplő

Érkezik az új fotóprotokoll: ha ott van Orbán, bárki kérheti kitakarását, aki nem közszereplő

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aki nyilvános- vagy tömegrendezvényen vesz részt, az hozzájárul, hogy róla képek, videók készüljenek, és ezeket közzétegyék. Ez alól kivétel lesz, ha ott van a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök, ilyen esetben a többi résztvevő kérheti, hogy őt tegyék felismerhetetlenné – derül ki a 2023-as központi költségvetést megalapozó salátatörvényből, amelyet a Hvg.hu szúrt ki.

Ahogy arra a módosítás indoklása is kitér, főszabály szerint aki nyilvános rendezvényen vesz részt, az a puszta részvétellel hozzájárul, hogy róla képek és videók készüljenek, és hogy ezeket közzétegyék. A módosítás értelmében alapesetben továbbra is ez a helyzet, vagyis a rendezvényen való puszta részvétel hozzájárulásnak számít – ám a felvétel készültéről való tudomásszerzés utáni 48 órában, vagy a közzététel utáni 15 napban az érintett kérheti a kitakarását. Erre azért van szükség, mert a miniszterelnök és a köztársasági elnök „számos rendezvényen, helyszínen jelennek meg, a róluk készült felvételeken számos személy látható velük egyidejűleg”.

A Hvg szerint ez praktikusan azt jelenti, hogy a Polgári törvénykönyv módosítása után közszereplőnek nem számító személyek, például a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Mészáros Lőrinc vagy Adnan Polat vállalkozók kérhetik, hogy a miniszterelnök részvételével rendezett eseményen készült képekről, videókról őket takarják ki, tegyék a képmásukat felismerhetetlenné. Az érintett rendezvények körét is meglehetősen tágan határozza meg a módosítás: „személyvédelemmel megvalósuló rendezvényen, egyéb eseményen” készült képek esetében kérhető a felismerhetetlenné tétel.