Erős rémületet okozott a kormányzati bejelentés a fideszes polgármesternek

Erős rémületet okozott a kormányzati bejelentés a fideszes polgármesternek

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetést nem okozott a kormány bejelentése arról, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés alól, csak „elég erős rémületet” a számítások elvégzése után – mondta Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere a 24.hu-nak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a város szerencsés helyzetben van, hiszen garantált árú szerződései vannak 2023 év végéig az elektromos áram és 2022. október 1-jéig a gáz beszerzésére.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi” – mondta Csach Gábor. Hozzátette, hogy városi szinten nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror. Főleg azért, mert az a szerződésük októberben lejár. „Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400-540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború” – mondta.

Azt is mondta, hogy a városban 2019-hez képest évi 300-350 millió forinttal kevesebb iparűzési adó termelődik, de vannak más városok, ahol még nőtt is ez a bevétel, mert olyan cégek vannak ott, amelyek növekednek a válság alatt. Úgy gondolja, az államnak be kell avatkoznia, hiszen a kormány látja a települések eltérő bevételeit és kiadásait.

A polgármester úgy látja, Balassagyarmat ki tudná gazdálkodni az évi 300-400 milliós többletterhet, kisebb segítséggel. Rezsikompenzáció mellett például azzal, ha megkapják azokat a többletforrásokat, amelyek szükségesek a megkezdett EU-s vagy hazai forrású beruházások befejezéséhez. Mint mondta, az uniós beruházások nagy részével végeztek, de például a zöldterületmegújító projektjük mélyépítési munkái az év eleje óta a többletforrásról szóló döntésre várnak. Már beadták az 529 milliós igényüket, de a választás előtt „érthető módon” lelassultak ezek a folyamatok.

„Ha erre nem kapunk pénzt, akkor nem tudjuk befejezni, vagyis meghiúsul a beruházás, a támogatást vissza kell fizetni. Ami azért gond, mert a pályázatnak már több eleme elkészült – előkészítés, menedzsment, magasépítési munkarészek –, így lenne egy közel 200 milliós visszafizetési kötelezettségünk, ami a működéstől vonná el a forrásokat. Vagyis ha ez a pályázat bukik, az bedönthet sok mindent” – magyarázta a polgármester.

Csach enyhítene a rendkívül szigorú és időigényes hitelfelvételi rendszeren is, például az energetikai beruházások esetében, és néhány díjat is megemelne.

Ha a felsorolt segítségek egyike sem érkezne meg, akkor komoly gondban lennének, de szerinte nemcsak az önkormányzatok, hanem az állam is: előbb-utóbb megjelenne a probléma az államnál, hiszen a kifizetetlen számlákat valamilyen formában végül az államnak kell rendeznie.