Erősen szeles idővel, sokfelé esővel indul majd a hét

Erősen szeles idővel, sokfelé esővel indul majd a hét

Fotó: Unsplash/Inge Maria

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délelőtt még a Tiszántúlon, késő délután az Alpokalján rövid időre kisüthet a nap – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a hát első napján főként az ország középső részein, így a Duna-Tisza közében, valamint az Északi-középhegységben számíthatunk kiadós esőre, délután a Dunántúlon viszont már el is állhat. A délkeleti szelet délelőttig a Győr-Szeged vonal széles sávjában erős lökések kísérik, később fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +8 fok között alakul, a keleti, északkeleti határnál lehet néhol gyenge fagy. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 12 fok között várható, az Északi-középhegység térségében valószínű a leghidegebb idő.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn kettősfronti hatás érvényesül, emiatt görcsös panaszok, hasi- és izomgörcsök, fejfájás, migrén, gyulladásos eredetű fájdalmak, vérnyomás-problémák, fáradékonyság, dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok. A borongós, csapadékos idő miatt romlik hő- és komfortérzetünk, ez az időjárás rossz hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre. Továbbra is nagy lesz a megfázásveszély, ezért öltözzenek melegen, rétegesen.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn szinte mindenhol számítani kell esőtől, záporoktól vizes, csúszós utakra, ezért is érdemes nagyobb követési távolságot tartani. A keleti-délkeleti szelet többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, melyek jelentősebb mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Kezdetben északkeleten, délután nyugaton, délnyugaton süthet ki rövid időre a nap, így ezeken a tájakon ezekben az időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Címkék: időjárás