Erősödik az influenza

Erősödik az influenza

Influenza. Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

27 ezernél is többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján. Ez a szám 9 százalékkal magasabb a megelőző héten regisztrált adatoknál.

A tájékoztatás szerint tíz közigazgatási területen emelkedett, hétben csökkent, háromban pedig nem változott az orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg (636), Baranya (573) és Zala (529) megyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok (145) és Pest (148) megyében a legalacsonyabb. Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus által okozott megbetegedést.

A betegek többsége, 41 százaléka gyermek, míg 31 százaléka a 15 és 34 éves fiatal felnőttek közül került ki.

A tavalyi év 40. hetétől 1228 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumban, ezekből 246 esetben igazolták az influenza A vírust, 148 megbetegedés hátterében a légúti óriássejtes (RSV), 23 esetben adenovírus-, 92 esetben koronavírus-fertőzés állt.