Szélsőségesek támadtak járókelőkre a II. kerületben

Szélsőségesek támadtak járókelőkre a II. kerületben

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kitörés napi, betiltott megemlékezések kapcsán szombaton is járókelőket bántalmaztak Budapesten – derült ki a rendőrség és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester tájékoztatásából.

Őrsi Gergely, a II. kerület MSZP-s polgármestere a Facebook-oldalán azt írta, hogy szombaton a Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál megvertek három békés járókelőt minden ok nélkül, a támadók tettét csupán szélsőséges ideológiák vezérelték. Hozzátette: három éve azért indították el az I. és a XII. kerülettel közös emlékezésüket Budapest ostromára, hogy tisztábban lássuk a történelmet, hogy együtt világossá tegyük, nincs helye a gyűlöletnek Budán. „A szélsőséges ideológiák, a félelemből táplálkozó téveszmerendszerek mindig a gyűlöletet táplálják. Márpedig Budán mindenki békére vágyik, és ezért a békéért mindent meg fogunk tenni. Közösen emlékezünk, hogy múltunk sebei és traumái gyógyulhassanak ahelyett, hogy újabb traumákat és sérelmeket termelnének” – fogalmazott. Jobbulást kívánt az áldozatoknak és közölte, hogy a rendőrség intézkedett, előállította a tetteseket.

A rendőrség egyébként szombat este arról számolt be, hogy a kitörés napi gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása szabálysértés miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő. Az intézkedésre az I. kerület, Kapisztrán téren, az Ostrom utcában, és a Halászbástyánál, illetve a II. kerület, Széll Kálmán téren került sor. 

A rendőrség vasárnap reggeli közleményében pedig arról írt, hogy szombaton elfogták annak a fiatalokból álló társaságnak négy tagját, akik az előző napokban látszólag előzmény nélkül támadtak emberekre a főváros utcáin. A BRFK Nyomozó Főosztályán a magyar nőt, a külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, illetve annak előkészülete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd vették őrizetbe. További részleteket hétfőre ígértek. Ez az a pénteki eset lehet, melynek során a XI. kerületben egy fiatalokból álló csoport tagjai látszólag ok nélkül hátulról, viperával rátámadtak egy járókelőre, és a biztonsági kamerák szeme láttára brutálisan összeverték. Sajtóhírek szerint azok a támadók antifák voltak, és az eset összefüggésbe hozható a szombati kitörés napi megemlékezésekkel, ahogy az Őrsi Gergely által ismertetett erőszakos cselekedet is.