Erőszakgyanú a Jobbikban: megszüntették a nyomozást

Erőszakgyanú a Jobbikban: megszüntették a nyomozást

Földi István (Fotó: Földi István / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Túl későn tették meg a feljelentést, ezért meg kellett szüntetni a jobbikos zaklatási ügyben indult nyomozást – számolt be róla a kormánypárti Magyar Nemzet szerdán. Földit a párt volt alelnökének, Szilágyi Györgynek az élettársa azzal vádolta meg, hogy egy rendezvényen megpróbálta őt megerőszakolni még 2021-ben. Földi ezt cáfolta és jogi lépéseket helyezett kilátásba azok ellen, akik ezt állítják. A rendőrség viszont nyomozást indított az ügyben, ám nem szexuális erőszak kísérlete, hanem személyi szabadság megsértésének bűntette miatt.

Most a hatóságok azt válaszolták a Magyar Nemzet megkeresésére: korábbi álláspontjukat felülvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a bűncselekmény helyesen szexuális erőszak bűntettének minősülhet, melybe beleolvad a személyi szabadság megsértésének bűntette, azaz utóbbi bűncselekmény önállóan nem állapítható meg. Ugyanakkor a szexuális erőszak bűntette miatti nyomozást megszüntették, mert a sértett a magánindítványát késve terjesztette elő. – A magánindítványt attól a naptól számított egy hónapon belül kell előterjeszteni, amelyen a sértett a bűncselekményről tudomást szerzett. A jelen ügyben a sértett ezt a határidőt elmulasztotta, hiszen közel öt hónap elteltével tette meg a feljelentését, így a magánindítvány elkésett. A határozatot a nyomozó hatóság a sértett jogi képviselőjével közölte, a sértett pedig nyolc napon belül panasszal élhet a határozat ellen – jelezték.

Szilágyi György az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta a Telexnek, az indok, ami miatt megszüntették a nyomozást, egy „jogi nonszensz.” Szerinte „az áldozat és az elkövető tudja, hogy mi történt”, és szerinte eljön az idő, mikor nem a hatóságok, sem a pártpolitika, hanem „Isten fog igazságot szolgáltatni.” És hogy fognak-e panaszt benyújtani a nyomozást megszüntető határozat ellen? Szilágyi elmondása szerint ők is csak most, a sajtóból értesültek a fejleményekről, így még nem volt lehetőségük megtárgyalni ennek a lehetőségét a jogi képviselőjükkel.

Földi: Ez nem igazságszolgáltatás

A hírre Földi István is reagált közösségi oldalán. – Egy évnyi vizsgálat, számtalan ember és család kihallgatása és megannyi szenvedés, lelki fájdalom és törés után a magyar igazságszolgáltatás úgy zárta le ezt az ügyet, hogy azt nekem, akit ezzel hazugsággal, ezzel a becstelenséggel megvádoltak egy kormánypárti lakájmédiából kell megtudnom. És ott mit olvashatok? Hogy az ügyet lezárták, mert a feljelentést későn tették meg – írta.

Így ő nem boldog és nem is elégedett, „mert ez nem igazságszolgáltatás”. – Ez nem más, mint egy előre kitervelt politika karaktergyilkosság felsülése. Szerették volna rám húzni azt a bizonyos vizes lepedőt, de nem sikerült, mert nem követtem el semmit azok közül, amivel vádoltak. Most pedig, amikor az ügy kellemetlenné vált megpróbálják úgy lezárni, hogy ne kapjam meg azt, ami nekem jár: az igazságot. Rossz hírem van, meg fogom kapni. Mert most, hogy ennek az egy éve tartó rémálomnak vége, most megölelem a családom, megszorítom a barátaim kezét, kialszom magam és holnap elindulok azon az úton, melynek a végén ott áll majd a teljes igazságom – írta.