Érvénytelen a révfülöpi népszavazás

Érvénytelen a révfülöpi népszavazás

A révfülöpi kikötő látványterve

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a helyi mólón készül az MTVA Balatoni nyár című, naponta jelentkező műsora, szó sem esett benne a referendumról.

Miután a révfülöpiek harmada sem szavazott, érvénytelen lett a központi vitorláskikötő fejlesztése ügyében kiírt augusztus 11-i, vasárnapi népszavazás. A hivatalos adatok szerint az 1166 választópolgárból mindössze 367-en járultak az urnákhoz – ebből 6 volt érvénytelen szavazat. A népszavazáson egyébként a nemek győztek, azaz a voksolók többsége a Kondor Géza (független) polgármester kikötőfejlesztési terve ellen szavazott. Szám szerint 322-en válaszoltak nemmel a feltett kérdésre, 39-en pedig támogatták az elképzelést.

A helyiektől azt kérdezték: „Akarja-e Ön, hogy Révfülöp vízparti központjában, a móló és a futballpálya közötti öblöt az eddigi funkciója helyett teljes területén 133 db vitorláshajó téli-nyári vízen tárolására alkalmas vitorláskikötővé alakítsák át, ehhez a vízbe ív alakú, az ívével a nagymólón is túlnyúló, 180 m hosszúságú, betonoszlopokkal és szádfalakkal megtámasztott, 16.000 m³ terméskövet tartalmazó kőgátat építsenek, a vízfelületre 600 m² felületen úszó-pontonokat telepítsenek, a téli vízbefagyás ellen a hajókat szivattyús vízcirkuláló csővezetékkel vegyék körül, a parton különböző kikötőszolgáló létesítményeket, köztük a Nádas borozó mellé mobil hajókiemelő darut telepítsenek, a füves partot a hajók oda és elszállítására, ki-be emelésére használják, és kizárólag a vitorláskikötőt használóknak 101 db-os autóparkolót létesítsenek?”

Mivel a népszavazás érvénytelen lett, annak eredménye nem köti a helyi képviselő-testületet.

Adriai hangulatú kikötőről szavaz a nép Révfülöpön | Magyar Hang

Megakadályozzák-e a révfülöpiek, hogy forgalmas vitorláskikötő épüljön a Balaton-parti település központjában, vagy zöld utat kap Kondor Géza független polgármester adriai hangulatú hajópihenőről szőtt terve? Ez az augusztus 11-ére kitűzött népszavazás tétje a bő 1100 lelkes községben.

Mint ahogy arról cikkeinkben írtunk, a népszavazást azért írták ki, mert a községben élő civilek — köztük a Révfülöpi Polgári Kör és a népszavazást formailag kezdeményező Szabó Sándor Pál — ellenzik a Balaton-parti település központjában található egykori teherkikötő fejlesztését. A kampány meglehetősen csendesen telt, a közösségi oldalak, csoportok nyilvánosan elérhető felületein alig volt szó a témáról. A polgármester — aki az alacsony részvételben volt érdekelt — semmilyen kampányt sem folytatott. Korábban lapunknak azt mondta, ő nem vesz részt a voksoláson.

A referendum annak a kikötőnek a sorsáról szólt, amely a Duna Televízión (MTVA) jelentkező Balatoni nyár című műsor stúdiójának is helyt ad. A délelőtti magazin ennek ellenére sem foglalkozott egyetlen alkalommal sem a révfülöpi népszavazással – a műsor Facebook-oldalán, ahová naponta feltöltik az aktuális témákat, ennek nyomát nem találni. Érdekesség, hogy a műsor 2011-ben annak a Kálomista Gábor producernek a közbenjárásával került Révfülöpre — írta meg akkor az Origo —, aki korábban önkormányzati képviselő volt, és elkötelezett a szóban forgó kikötőfejlesztés mellett.