Érvénytelen lett a népszavazás Biatorbágyon

Érvénytelen lett a népszavazás Biatorbágyon

Szavazókör bejárata a biatorbágyi népszavazáson.

Fotó: Grimm Balázs / Grimm Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mentek el elegen, ezért érvénytelen lett a vasárnapi népszavazás Biatorbágyon, ahol arról dönthettek a helyiek, hogy a Budapest-Balaton kerékpárút (BuBa) a fő úton, vagy egy távolabbi, sokkal kevésbé forgalmas helyen valósuljon-e meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Biatorbágyon az önkormányzat a város kvázi fő utcáinak tekinthető Szabadság úton, Nagy utcán szeretné megépíttetni a kerékpárutat, a lakók egy része pedig egy sokkal kevésbé forgalmas helyen, a távoli, idilli környezetben futó Füzes-patak partján.  Erről tartottak népszavazást, amelynek kérdése így szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest-Balaton kerékpárút Biatorbágy belterületi szakasza ne a Szabadság út – Nagy utca nyomvonalon kerüljön kiépítésre?”.

Mint az mellékelt fotónkon is látható, valakik a „Nem” válaszra buzdító, ráadásul félrevezető feliratokat festettek a szavazókörök elé. A nem ugyanis nem jelentette volna azt, hogy nem létesül kerékpárút, pusztán azt, hogy nem a város fő utcáinak tekinthető Szabadság út – Nagy utca útvonalon.

A szavazásra jogosult 12 094 polgár közül 4334-en mentek el szavazni, jóval kevesebben, mint az érvényességéhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazat. A helyi választási bizottság határozatában megjelentek szerint igennel 3901-en, nemmel 422-en szavaztak (az érvénytelen szavazólapok száma 11 volt). 

A különféle Facebook-csoportokon olvasható rengeteg komment közül kettőt idézünk:

• „Tehát Biatorbágy 34 százalékát érdekli a bringaút nyomvonala, a többi leszarja. Ebből 90 százalék nem akarja a Szabadság útra, 10 százalék akarja. Ok. Akkor egyértelmű, építsük a Szabadság útra!”.

• „Semmi baj nincs. Ilyenek az emberek. A kisujjukat sem hajlandóak megmozdítani. Érdemes megjegyezni minden tartózkodót, akit ismer az ember, vagy esetleg azt aki jó hangosan a nemre buzdított. Majd ha szétverik a főutat, jön-megy a mentő, nem tud parkolni, kerülgeti az építkezést, vagy családostól letarolja őket egy bringás, lesz-e hangja mikor panaszkodni kell. Természetesen a Facebookon a fotelből. De megérne egy misét a sok hazug plakát, ami azt sugallja, hogy ha a nemre szavazol, nem akarsz bringautat. Végül is ezt a vezetést is megszavaztuk. A részvételi aranyból tisztan látszik, megérdemli ez a város is. Sajnos.”

A népszavazásról írt korábbi cikkünket ide kattintva olvashatják el.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.