Érvénytelenítik az SZFE első tanévét Vidnyánszkyék

Érvénytelenítik az SZFE első tanévét Vidnyánszkyék

Élőlánccal tiltakoznak a színművészetisek szervezésében (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn ” – olvasható az egyetem honlapján péntek késő este megjelent, a 444.hu által észrevett közleményben, amely a kormány szerda éjszaka megjelent rendeletére hivatkozik.

Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható, és erről „a fenntartó tájékoztatja az Oktatási Hivatalt” – szögezi le az SZFE fenntartója, a Vidnyánszky Attila által elnökölt, de az egyetem diákjai és a velük egyetértő tanárok által illegitimnek tartott alapítvány kuratóriuma.

A kormányrendelet, amelyre a kuratórium hivatkozik, a következőképpen fogalmaz: „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó – az Oktatási Hivatal tájékoztatása mellett – megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”. 

A fenntartó közleményüket azzal zárja: „a fenntartó felkéri az intézmény vezetését, hogy intézkedjen a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévek során lehetőség szerint biztosítsák”.

Az SZFE új vezetése november 6-án jelentette be, hogy felfüggeszti az egyetemen folyó oktatást, az épületeket pedig november 9-től 2021. február 1-jéig bezárják.

A hallgatók már a szerdai kormányrendelet után – sejtve, hogy az elsősorban rájuk irányul – azt írták: „intézményükben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép.”

Az SZFE fenntartóját szemlátomást nem zavarta az Oktatási Jogok Biztosának pénteki állásfoglalása. Aáry-Tamás Lajos több hétig tartó vizsgálata egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a SZFE-n, hisz az egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására. Mint a diákok a Facebookon beszámoltak róla, Aáry-Tamás Lajos állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el.