Esélyegyenlőségi programot hirdettek – mindössze tíz fiatalnak

Esélyegyenlőségi programot hirdettek – mindössze tíz fiatalnak

Lőcsei Lajos a Parlamentben (Forrás: Lőcsei Lajos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz hátrányos helyzetű diáknak kínál esélyegyenlőségi programot a Corvinus Egyetem. Lőcsei Lajos ellenzéki honatya szerint olyan széleskörű probléma a tehetséges, de szegény családból származó gyerekek leszakadása, hogy nagyvonalúbb segítségnyújtásra lenne szükség.

Szűkmarkúság-e, ha egy 24,8 milliárd forintból gazdálkodó, a Mol-, illetve a Richter-részvények 10-10 százalékát magáénak tudó egyetemi alapítvány csupán 10 hátrányos helyzetű fiatalnak indít esélyegyenlőségi programot? Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője szerint egyértelműen igen.

A honatya első parlamenti felszólalásában is ezt a kérdést vetette fel, úgy látja ugyanis, a program burkoltan a roma gyerekeknek szóló hátránykompenzáció lenne. A segítő szándékot üdvözölte, amint azt lapunknak is elmondta, a roma diákok felzárkóztatására egyre nagyobb szükség van. Hangsúlyozta, egy ilyen program számos fiatalnak kitörési lehetőséget, második esélyt adhatna. „Azonban tíz fővel elindítani nem csupán szűkmarkúság, de szinte közönyösség a hátrányos helyzetű és a roma diákok irányába. Azt is furcsállom, hogy a program alig kapott nyilvánosságot, csupán egy beharangozó sajtóesemény tudósított róla. Fiatal vidéki roma ismerőseim, akik a pályázati feltételeknek megfelelnének, semmit nem hallottak a lehetőségről. Egy budapesti fiatallal beszéltem, aki értesült róla, neki a Corvinuson tanuló barátja említette meg a pályázatot”– fogalmazott.

Lőcsei Lajos levélben fordult az egyetem vezetőjéhez, Takáts Előd rektorhoz. Azt kérte, bírálják felül az eredeti létszámkeretet, és legalább 200 diák számára nyissák meg a programot. „Az oktatásra úgy kell tekinteni, mint befektetésre, nem pedig, mint minimalizálandó költségre” – hangsúlyozta.

Az Illyés Gyula esélyegyenlőségi program célja egyébként, hogy második esélyt adjon azoknak a felsőoktatásba be nem jutott, de érettségizett fiataloknak, akik a 26. évüket még nem töltötték be, és legalább alapszinten beszélnek angolul. További feltétel, hogy a jelentkező szülei se rendelkezzenek diplomával. Az a néhány fiatal, aki bekerül a programba, egy éven keresztül segítséget kap ahhoz, hogy felkészüljön egy újabb, immár várhatóan sikeres felvételi vizsgára. Ennek érdekében havi nettó 130 ezer forintot, kollégiumi ellátást, napi egyszeri meleg étkezést kapnak, illetve havonta egyszer kifizetik hazautazásuk költségeit. Ami a felkészítést illeti, ez magában foglalja az oktatók, illetve az egyetem diákjai részéről a mentorálást, intenzív matematika- és angolleckéket. Rendelkezésükre bocsátanak a tanuláshoz egy laptopot, valamint kapnak internet- és telefon-előfizetést. A jelentkezési határidő 2022. augusztus 21. déli 12 óra.

A jövő évi felvételihez nagy segítséget nyújtó program azonban, úgy tűnik, kevesek kiváltsága lesz. Takáts Előd rektor, Lőcsei Lajos levelére válaszul azt közölte, nincs szándék a létszám bővítésére. „Az alacsony létszám nem a megkülönböztető exkluzivitást szolgálja, hanem azt, hogy az fenntartható és magas színvonalú tevékenységgé váljon, ami így mind a mostani résztvevők, mind a leendő – bizakodó elvárásaink szerint nagyobb létszámú – jelentkezők érdekeit védi” – magyarázta válaszlevelében.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/26. számában jelent meg június 24-én.