Északkelet-Magyarországon berobbant a koronavírus-járvány – De miért?

Északkelet-Magyarországon berobbant a koronavírus-járvány – De miért?

Nyíregyházától keletre is van élet. Csak nem könnyű (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében augusztus 31-e óta százszorosára nőtt a fertőzöttek száma: a nyár utolsó napján 127 esetet regisztráltak, december 8-án, lapzártánk idején ez a szám 13 068. A régió az egyik sötétvörös sziget a járványtérképen. Tucatnyi szereplővel beszélgettünk, hogy utánajárjunk a jelenség okainak.

(...)

Amit szinte mindenki lehetséges okként említ, az az ingázás. Elvégre mindenki örült, hogy mehet dolgozni: a keleten élők is jobban kerestek, a fővárosi, dunántúli vállalkozóknak sem kellett olyan mélyen a zsebükbe nyúlniuk – a szabolcsi átlagkereset fele a budapestinek. És könnyebben, szabadabban terjedt a vírus is. – Sokan mentek el tőlünk Egerbe, a szőlőkbe, Budapestre pedig rengetegen jártak az építőiparba – mondja a Magyar Hangnak egy borsodi falu alpolgármestere, hozzátéve, hogy ahogy a kocsiban, úgy a „meló közben” sem hordtak maszkot.

(...)

– Ez a határzár egy vicc – kezd bele egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, és földijeihez hasonlóan sorolni kezdi, mennyire zökkenőmentesen jönnek-mennek Németországba a kelet-magyarországi munkavállalók: „Akinek igazolása van, hogy ingázónak számít, az gyakorlatilag ellenőrzés nélkül jöhet-mehet.” Ezt a jelenséget szinte kivétel nélkül minden beszélgetőtársunk felhozta.

Az összeállítást Bodacz Péter és Tompos Ádám készítette.

A teljes összeállítást elolvashatja a Magyar Hang december 11-én megjelent 2020/50. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/50. számban? Itt megnézheti!