Etikai vizsgálat indul az orvos ellen, aki szerint nincs járvány, és az idősek csak a félelemtől halnak meg

Etikai vizsgálat indul az orvos ellen, aki szerint nincs járvány, és az idősek csak a félelemtől halnak meg

Tamasi József (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Etikai vizsgálatot kezdeményeztek Tamasi József ellen az illetékes területi szervezetnél – vette észre az Index a Magyar Orvos Kamara (MOK) honlapján. Tamasi orvosként a nyilvánosság előtt, a saját Facebook-oldalán, valamint egy, a koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokat relativizáló Facebook-csoportban olyan kijelentéseket tesz, amely a MOK titkára, Nagy Marcell szerint „alkalmasak arra, hogy egy orvos szájából elhangozva meggyőzzék a laikusokat, azokat laikusok tényként kezeljék, ezáltal relativizálják a járvány mérséklését szolgáló kormányzati intézkedéseket”.

Tamasi József egyebek mellett arról beszélt, hogy

  • „Tudományos adatok nélkül mindenki meggyőződésévé vált, hogy ez egy súlyos betegség”
  • „először is nincs olasz és spanyol tömeges járvány” 
  • (Olaszországban) „nem nagyobb a halálozás, mint előző években”
  • „félelemtől haltak meg (Németországban) öregotthonban idősek, öregek, nem a vírus miatt”
  • „nincs járvány Szicíliában, Rómában és Dél-Olaszországban”
  • „csak a média generálta azokat a képeket (ti. katonai autók szállítják a holttesteket), amely alapján” kiderült,
  • „Olaszországban kevés krematórium van, azok alkalmazottai elmenekültek vagy sztrájkoltak, a pánikkeltés miatt” ti. ezért kell holttesteket a hadsereg segítségével elszállíttatni
  • (a koronavírus) „nem az idősekre, nem azokra az idősekre veszélyes...nem ők a veszélyeztetettek. Abba kéne már hagyni az idősek erőszakos védelmezését, bezárását, szabadságuk korlátozását... nincs igazolva!”
  • „Szerintem hatalmas tanulmányok születnek majd a pánik lélektanáról, miután mindenki felismeri, hogy a corona vírus nem rendkívüli helyzet, nem életveszély, egy az influenzától különböző, de annak károkozásánál is gyengébb szokásos éves légúti vírus”

Beadványában Nagy Marcell felhívta az etikai bizottság figyelmét, hogy a 102/2020 (IV.10) Kormány Rendelet 19. § (1) alapján a fegyelmi vagy etikai büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként kell figyelembe venni, ha fegyelmi vétséget a veszélyhelyzet ideje alatt követték el.

A MOK titkára az etikai bizottságtól azt várja, hogy megvizsgálják Tamasi József koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijelentéseinek valóságtartalmát, kijelentéseinek etikai vonatkozásait, illetve azt, hogy hogyan lehet az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) nyilvántartása alapján két alapnyilvántartási száma, ezek közül milyen esetben melyiket használja.

Kötöttfogás Extra

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Szilveszteri különkiadás