Etikai vizsgálat indul az orvos ellen, aki szerint nincs járvány, és az idősek csak a félelemtől halnak meg

Etikai vizsgálat indul az orvos ellen, aki szerint nincs járvány, és az idősek csak a félelemtől halnak meg

Tamasi József (forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Etikai vizsgálatot kezdeményeztek Tamasi József ellen az illetékes területi szervezetnél – vette észre az Index a Magyar Orvos Kamara (MOK) honlapján. Tamasi orvosként a nyilvánosság előtt, a saját Facebook-oldalán, valamint egy, a koronavírus-járvány elleni védekezési feladatokat relativizáló Facebook-csoportban olyan kijelentéseket tesz, amely a MOK titkára, Nagy Marcell szerint „alkalmasak arra, hogy egy orvos szájából elhangozva meggyőzzék a laikusokat, azokat laikusok tényként kezeljék, ezáltal relativizálják a járvány mérséklését szolgáló kormányzati intézkedéseket”.

Tamasi József egyebek mellett arról beszélt, hogy

  • „Tudományos adatok nélkül mindenki meggyőződésévé vált, hogy ez egy súlyos betegség”
  • „először is nincs olasz és spanyol tömeges járvány” 
  • (Olaszországban) „nem nagyobb a halálozás, mint előző években”
  • „félelemtől haltak meg (Németországban) öregotthonban idősek, öregek, nem a vírus miatt”
  • „nincs járvány Szicíliában, Rómában és Dél-Olaszországban”
  • „csak a média generálta azokat a képeket (ti. katonai autók szállítják a holttesteket), amely alapján” kiderült,
  • „Olaszországban kevés krematórium van, azok alkalmazottai elmenekültek vagy sztrájkoltak, a pánikkeltés miatt” ti. ezért kell holttesteket a hadsereg segítségével elszállíttatni
  • (a koronavírus) „nem az idősekre, nem azokra az idősekre veszélyes...nem ők a veszélyeztetettek. Abba kéne már hagyni az idősek erőszakos védelmezését, bezárását, szabadságuk korlátozását... nincs igazolva!”
  • „Szerintem hatalmas tanulmányok születnek majd a pánik lélektanáról, miután mindenki felismeri, hogy a corona vírus nem rendkívüli helyzet, nem életveszély, egy az influenzától különböző, de annak károkozásánál is gyengébb szokásos éves légúti vírus”

Beadványában Nagy Marcell felhívta az etikai bizottság figyelmét, hogy a 102/2020 (IV.10) Kormány Rendelet 19. § (1) alapján a fegyelmi vagy etikai büntetés kiszabásánál súlyosbító körülményként kell figyelembe venni, ha fegyelmi vétséget a veszélyhelyzet ideje alatt követték el.

A MOK titkára az etikai bizottságtól azt várja, hogy megvizsgálják Tamasi József koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijelentéseinek valóságtartalmát, kijelentéseinek etikai vonatkozásait, illetve azt, hogy hogyan lehet az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) nyilvántartása alapján két alapnyilvántartási száma, ezek közül milyen esetben melyiket használja.