Euronews: Egyre többen próbálnak hamis védettségi igazolványhoz jutni

Euronews: Egyre többen próbálnak hamis védettségi igazolványhoz jutni

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy egyre több kedvezményt és enyhítést kötnek a védettségi igazolványokhoz, úgy egyre nagyobb az igény és egyre több módszer terjed a hamisításukról – írja az Euronews.

Az elmúlt hetekben több olvasójuk is jelezte, hogy a közösségi médiát ellepték az olyan bejegyzések, amelyekben emberek hamis védettségi igazolványt keresnek. Ezek többsége nem oltásellenes csoportokban jelent meg, hanem sportbarátok és edzőtermek oldalain. Sok válaszban pedig annyi szerepelt, hogy „Keress meg privátban”.

Forrásaik arról számoltak be, hogy a „legdrágább, de legmegbízhatóbb” háziorvosokon keresztül kártyához jutni. A legtöbb ampullában ugyanis több oltóanyag van a hivatalosan jelzettnél, így a doktoroknak lehetőségük van a behívottakon felül mások nevét is leadni a Népegészségügyi Központnak. Ez alap esetben jó, mert rengeteg ember juthat „lepattanó” vakcinához, a hátránya viszont, hogy visszakövethetetlen.

Azt írták, hogy mint a legtöbb alvilági iparágban, a védettségi kártyák piacán is megjelentek már a közvetítők, hogy a vevőknek ne a saját orvosuknál kelljen puhatolózniuk. Egy név nélkül nyilatkozó forrásuk szerint a kártya ára rendkívül változó lehet, de körülbelül 100-200 ezer forint magasságában mozog.

A cikkben az is olvasható, hogy az elmúlt hónapokban szinte nagyiparivá vált a PCR-tesztek hamisítása. A hamisítónak csak annyit kellett tennie, hogy egy kész teszten átírta az adatokat, vagy a pozitív eredményt negatívra. Ezt főleg azért tehették meg, mert a legtöbb tesztközpont nem áll kapcsolatban a magyar hatóságokkal és az eredményeket nem kell feltöltenie egy központi adatbázisba. Az eljárás az utóbbi időben annyit változott, hogy a nagyobb magánklinikák már feltöltik az államilag felügyelt felhőbe a koronavírus-teszteket.

Itthon csak védettségi igazolvánnyal lehet szállodába menni, ahogyan szükség van a plasztikkártyára az éttermek belső tereiben tartózkodáshoz, fürdők, mozik, színházak látogatásához. Sőt, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt is bejelentette, hogy augusztusig biztosan csak a védettségi igazolvány birtokában lehet ezekre a helyekre bemenni vagy például koncerten szórakozni.