Európai Bíróság előtt az Elios-ügyről szóló OLAF-jelentés

Európai Bíróság előtt az Elios-ügyről szóló OLAF-jelentés

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvántartásba vette az Európai Bíróság az MSZP-s Tóth Bertalan keresetét, amelynek lényege, hogy megismerhesse az Elios-ügyről évekkel ezelőtt készült OLAF-jelentést.

Mint ismert, az egykor a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott Elios Zrt.-vel kapcsolatos nyomozás aktái a mai napig nem nyilvánosak. Az MSZP társelnöke szerint pedig ez az eset „az orbáni maffiaállam egyik szimbóluma”, „melyben több mint tízmilliárd forintnyi közvilágítási pályázati közpénz korrupt eltüntetéséről írt a sajtó, és közvetlenül a miniszterelnökig értek az ügy szálai”. 

Éppen ezért kezdeményezte még szeptemberben, hogy megismerhető legyen az unió csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a jelentése, „derüljön ki, hogy az Orbán-klán lenyúlásai között is kiemelkedő jelentőségű ügyben már az OLAF jelentése is igazolja, amit addig csak sejtettünk: tolvajok!”. Az Európai Bizottság azonban először meghosszabbította a kérelmem elbírálására rendelkezésére álló határidőt, majd hallgatólagos határozattal elutasította azt. Ezért fordult a politikus a luxemburgi székhelyű Európai Bírósághoz, amely továbbította a keresetet az Európai Bizottságnak. Annak a testületnek két hónapja van ellenkérelmet benyújtani.

Tóth Bertalan szerint az eljárás után „újabb bizonyítékaink és indokaink lesznek arra, miért kell elzavarni ezt a korrupt és velejéig romlott Fidesz-rezsimet, miért kell csatlakoznunk az Európai Ügyészséghez és miért kell helyreállítani a jogállamot és a demokráciát!”.