Európai Parlament: Egyes tagállamokban „kormányzati propagandává silányult” a közmédia

Európai Parlament: Egyes tagállamokban „kormányzati propagandává silányult” a közmédia

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme 2020. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európai Parlament (EP) rendkívül aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az Európai Unióban, elítéli az újságírókat célzó erőszakot, zaklatást és nyomásgyakorlást, továbbá követeli a médiára gyakorolt kormányzati befolyás mértékének, valamint a tulajdonosi szerkezet átláthatóságának vizsgálatát – derült ki az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalásából.

Az 533 szavazattal, 59 ellenében és 89 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők elítélték „egyes tagállamok kormányainak a kritikus és független média elhallgattatására, valamint a médiaszabadság és -pluralizmus aláásására irányuló kísérleteit”. A képviselők különösen aggasztónak nevezték a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az „kormányzati propagandává silányult”. Hangsúlyozzák, hogy a média szabadsága, sokfélesége és függetlensége, valamint az újságírók biztonsága a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának alapvető elemei, amelyek elengedhetetlenek az unió demokratikus működéséhez. Az állásfoglalás arra is figyelmeztet, hogy „az elmúlt években gyengült a médiaszabadság”, a koronavírus-járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet.

A képviselők szerint az elmúlt években egyre elterjedtebb lett a megfélemlítés az újságírók elhallgattatására. Az állásfoglalásban ezért azt kérték, hogy az újságírókat ért támadások kivizsgálása váljon jogilag kikényszeríthetővé. Ha a médiatulajdon kevesek kezében összpontosul, az a tájékoztatás sokszínűségét veszélyezteti, egyben megnehezíti a félretájékoztatással szemben fellépők dolgát – szögezték le. A tagállamoknak szabályozással kell elkerülniük a túlzott médiakoncentráció kialakulását és biztosítaniuk a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát – áll az EP állásfoglalásában.


Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Magyarország elkötelezett a médiaszabadság iránt. Biztosítani kell a vélemények kiegyensúlyozottságát és a közbeszéd szabad voltát. – Sajnos ma Nyugat-Európában jelentős balliberális médiatúlsúlyt tapasztalunk, és egyes vélemények csak nagyon korlátozott mértékben vagy egyáltalán nem jelennek meg. Mindenképpen üdvözlendő ugyanakkor, hogy Magyarországon van lehetőség a jobboldali, kereszténydemokrata gondolatok megjelentetésére is – fogalmazott.

Arra emlékeztetett, hogy a sok korábbi vádaskodás ellenére Magyarországot nem említi a mostani jelentés. Ráadásul, éppen a héten 23 tagállam ellen indult kötelezettségszegési eljárás egy médiával kapcsolatos irányelv miatt, az érintett tagállamok között azonban nincs ott Magyarország – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Érdekesség, hogy nemrég a Szabad Európa hozott nyilvánosságra olyan, a magyar közmédia működésével kapcsolatos hangfelvételeket, amelyekből kiderül: „Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”.