Európai rekordot dönt az épp Heves megyében kóborló svájci farkas

Európai rekordot dönt az épp Heves megyében kóborló svájci farkas

Rekordot dönt európai vándorlásban az M237-es farkas. (Fotó: WWF Hungary Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordot döntött az M237-es farkas! Kóborlásával európai szinten már most is rekorderré vált, közeledve lassan a 2000 km-es megtett távhoz – írja a WWF Hungary a közösségi oldalán. Mint ismert, idén márciusban érkezett hazánkba Svájcból az M237 jelű fiatal hím farkas, aki immár elhagyta a nyugati országrészt és Vác magasságában a Dunát átúszva az Északi-középhegységbe ért.

Az állat jelenleg valahol Heves megyében tartózkodik, ahová a helyi farkascsalád ismert csapását követve jutott. Eközben még a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kameracsapdája elé is besétált.

A Graubünden Kantoni Vadászati ​​és Halászati ​​Hivatal tavaly márciusban látta el jeladóval a 2021-ben született állatot, mely korának megfelelően és összességében nem meglepő módon júniusban aztán vándorlásba kezdett. A fiatal farkasoknál általános, hogy elhagyják a születési területet, hogy saját territóriumot keressenek. A hímek általában messzebbre vándorolnak, mint a nőstények, de ilyen hosszú utat eddig nem dokumentáltak.

A WWF Hungary arra figyelmeztet, hogy a farkashoz hasonló ragadozók élete nem egyszerű, megsérülhet vadászat közben, vagy akár territoriális harcokba is keveredhet a helyi falkákkal. Mindezek mellett szintén fenyegeti az elütés kockázata, de akár az illegális elejtéseké is. 

 

Címkék: farkas, WWF Hungary