Év végére elkészülhet a Blaha Lujza tér

Év végére elkészülhet a Blaha Lujza tér

A Blaha Lujza tér, amely a közeljövõben ötvenöt év után új, igényes karaktert kap egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítõ belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel, kellemes közlekedõ környezettel (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár szoros ütemterv alapján kezdődött tavaly nyáron a budapesti Blaha Lujza tér felújítása, sikerült tartani az előírt készültségi szintet. A kormány kifi zette a fővárosnak a tér felújításából vállalt 1 milliárd forintos összeget – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) érdeklődésünkre küldött tájékoztatásából.

A fejlemény azért érdekes, mert egy másik kormányzati támogatású fővárosi projekt, az Egészséges Budapest program 10 milliárdos tételének átutalása körül ősszel parázs politikai vita alakult ki a kormány és ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester között, korábban pedig a Blaha Lujza téri beruházás miatt is politikai összetűzések voltak. A főváros egyik legforgalmasabb terének számító Blaha rekonstrukciójának terveit ugyanis még Tarlós István főpolgármestersége alatt dolgozták ki. Akkor született megállapodás a kormánnyal is arról, hogy az állam hozzájárul a felújításhoz.

Budapest új vezetése azonban költségcsökkentésre hivatkozva átterveztette a projektet, így akadtak elemek, amelyek kikerültek a beruházásból. A korábbi tervek mintegy ötmilliárd forintos beruházási költséggel számoltak, ezt szorították le 3,5 milliárd alá. A tér felújítására kiírt közbeszerzésen végül az STR Mély- és Magasépítő Kft. futott be. A fejlesztés értéke bruttó 3,47 milliárd forint, ebből 1 milliárd az állami támogatás.
Ugyancsak erősek voltak a kritikák a nagykörúti dugók miatt is, a Blaha Lujza téri lezárások, forgalomkorlátozások pedig csak fokozták a körúton felfestett kerékpársávok miatt torlódásokat.

Az 1 milliárdos állami támogatás lehívásának feltétele az volt, hogy a beruházás készültségi szintje 2021 év végéig elérje a 45 százalékot. A BKK erre a felvetésünkre azt írta, a határidők betartása a szerződés szerint megtörtént. Egy részfeladat, a növénykazetták körüli kockakőburkolat lerakása kivételével ez teljesült – amelyre különben a két kormányrendelet adott felmentést, ez módosította a költségvetési támogatások határidejét. Ennek lerakását ugyanis meg kell előznie többek között a talajcserének és a mesterséges váztalajépítésnek (a kivitelezési szakaszban a BKM Főkert Kertészeti Divízió által tapasztalt talajviszonyok miatt). Emiatt azonban a vállalkozási szerződés határidejének módosítására nem volt szükség.
Mint közölték, az egymilliárd forintos kormányzati hozzájárulás megérkezett. Jelenleg egyébként 50 százalékos készültségnél tart a tér felújítása, ez megfelel az előzetes terveknek. Egyébként az előírt műszaki tartalomra biztosított a forrás – írták.

A téren már végeztek egyebek mellett a közműkiváltásokkal. A felszíni forgalom szempontjából fontos, hogy befejezték az aluljáró födémének szigetelését, elkészült a Rákóczi út–Nagykörút-csomópont útburkolata. Megtörtént a növénykazetták szerkezeti talajcseréje (a Szent Rókus Kórház felőli kazettában már a fákat is elültették); helyére került a Blaha Lujza tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő, gomba alakú szökőkút új fémszerkezete; elvégezték a nagy szökőkút és a gomba alakú szökőkút felújítását; de a Márkus Emília utca érintett szakaszának szegélye, valamint útburkolata is elkészült. Az Erzsébet körúti szigeten álló közvilágítási oszlopot is kicserélték, tavasszal ekörül alakítják a zebrákat a gyalogosoknak. Tavasszal folytatódik továbbá a téren a faültetés, kikerülnek az egykori Nemzeti Színház székeire utaló köztéri székek és padok is.

Miután február elején az állami televízió arról számolt be, hogy nem zajlik munka a Blaha Lujza téren, ennek okára is rákérdeztünk. Azt írták, a kivitelező a téli időjárási körülmények miatt csökkentett kapacitással dolgozott. A tartósan fagypont alatti hőmérséklet idején nem lehet megfelelő minőségben burkolatot építeni és növényt telepíteni sem.

Apropó fák: a főváros azt ígéri, hogy zöldebb lesz a Blaha Lujza tér, mint volt. A BKK erre vonatkozóan azt írta: összesen 80 fát ültetnek el, a faültetési munkák első üteme tavaly november végén kezdődött. Eddig 19 fát ültettek el, és a megfelelő időjárásban még 61 fát telepítenek. A téren kilenc meglévő fát sikerült megmenteni, így a tervek szerint összesen 89 fa lesz a Blaha Lujza téren – tudatták.

Kérdésünkre azt is közölték, hogy ütemterv szerint halad a Blaha Lujza tér átépítése, így nem kell csúszásra számítani. A tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el.

Szintén tavaly kezdődött két másik nagy beruházás. Az egyik a szintén sokáig halogatott Lánchíd felújítása – a kormány és Budapest finanszírozásában –, annak befejezését 2023-ra ígérte a főváros. A főpolgármester minapi tájékoztatása szerint ütemterv szerint folynak a munkák. A kivitelezést az A-Híd Zrt. végzi nettó 18,8 milliárd forintért. A Pesti alsó rakpart Lánchíd és Margit híd közötti szakaszának útépítési munkával már végeztek, az autósok tavasz–nyártól használhatják a szakaszt.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/10. számában jelent meg, március 4-én.