Évekig taníthatott hamis doktorival a Pázmány katolikus egyetem oktatója

Évekig taníthatott hamis doktorival a Pázmány katolikus egyetem oktatója

A Pázmány Péter katolikus Egyetem egyik piliscsabai épülete (Fotó: commons.wikimedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éveken át hamis doktori címmel taníthatott és készíthetett fel hallgatókat az államvizsgára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyik oktatója. A család-, gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó D. Csilla a jelek szerint olyan doktori címmel tanított, amelyet neki sosem állítottak ki. Emellett a XXII. kerületi, Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központot is vezette.

Miután lapunk januárban értesült az esetről, január 24-én közérdekűadat-igénylésben próbáltuk kikérni a D. Csilla doktori címét igazoló iratot és a doktori értekezését magától az érintettől a hivatalos e-mail-címein. Az adatszolgáltatásnak azonban a mai napig sem tett eleget. Ekkor még annyit tudtunk, hogy a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Tanszékén adjunktusi beosztásban dolgozó nő egy, a papírja szerint a Debreceni Egyetemen (DE) 2005-ben kiállított doktori igazolást használt – ezt támasztotta alá a XXII. kerületi önkormányzat az ügyben később indított vizsgálata is.

Úgy tudjuk, a Debreceni Egyetem fordult a hatóságokhoz is. Ezt erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre küldött tájékoztatása is. Azt írták, hogy a feljelentés a Debreceni Rendőrkapitányságra érkezett, az ügyet pedig áttették a fővárosi BRFK-ra, mivel a hamis iratot a fővárosban használták fel. A nyomozást – a hivatalos megfogalmazást idézve – felhasználással elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt rendelték el, az eljárásnak ugyanakkor gyanúsítottja egyelőre nincs.

Ekkoriban, tehát januárban D. neve még adjunktusi beosztásban szerepelt az PPKE honlapján mint a Szociális Tanulmányok Tanszék oktatója. Időközben azonban törölték onnan. Ezt észlelve fordultunk a PPKE rektori hivatalához, amely azt közölte lapunkkal, hogy D. Csilla felmondott a Pázmányon.

Saját intézményét jelentette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma | Magyar Hang

Az érintett oktató egyetemi munkája mellett a XXII. kerületi gyermekjóléti központ vezetője is volt 2016 óta. Az önkormányzat is vizsgálódott ügyben, miután a Partizán című You Tube-csatorna februárban egy videóban mutatta be a gyermekjóléti központ vezetőjét érintő zűrös ügyeket a dolgozók elmondása alapján. Az önkormányzatnál emiatt belső vizsgálatot is elrendeltek. A vizsgálat szerint amikor a nő elindult az intézményvezetői pályázaton, csatolta a doktori oklevelet, az ezzel járó címet pedig „nevében és aláírásában is használta”. Az önkormányzat érdeklődött a DE-n is arról, hogy állítottak-e ki D. nevére doktori cím szerzését igazoló iratot. A jelentés szerint az egyetem azt írta, hogy a „nevezett a Debreceni Egyetemen doktori képzésen nem vett részt, doktori fokozatot nem szerzett”, így doktori fokozatot sem állítottak ki részére. Az ügy kipattanása után Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) polgármester lemondásra szólította fel D. Csillát, aki ennek később eleget tett.

Kérdés ugyanakkor, hogyan fordulhatott elő, hogy miközben D. a PPKE-n 2012-től különböző beosztásokban oktathatott, nem derült ki, vagy vetődött fel, hogy gond lehet a doktorijával. Emiatt érdeklődtünk arról, hogy indítottak-e belső vizsgálatot az egyetemen ennek kiderítésére. A PPKE rektori hivatala érdeklődésünkre azt írta, hogy mivel D. februárban felmondott az intézményben, további vizsgálatot nem folytattak. „Egyetemünk természetesen vizsgálja a belépési eljárás során az érintettek szakmai alkalmasságát, eredeti dokumentumaikat is kötelesek a szerződéskötést megelőzően bemutatni”. Hozzátették, D. oktatási tevékenységére, vagy az általa oktatott tantárgyak szakmai ismeretének hiányára ugyanakkor nem volt panasz. Az esetleges jogi lépések megtételét – az ügy összes körülményére tekintettel – nem zárják ki, de ennek részleteiről nem kívánnak nyilatkozni – írták.

Perekkel akadályoznák lapunk tényfeltáró munkáját | Magyar Hang

Miután D. a januári közérdekűadat-igénylésünket nem teljesítette – később az erre emlékeztető levelünkre sem reagált –, kérdéseket küldtünk neki a vélelmezhetően hamis doktori igazolásra és a nyomozásra vonatkozóan. Ezeket ugyanarra a két címre (az egyetemi és az intézményvezetői címre) küldtük el, illetve pluszban a cége e-mail-címére. Noha előbbiek máig működő levelezési címek, lapzártánkig nem reagált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!