Magyar Hang – Az év embere 2021! Szavazzon Ön is!

Magyar Hang – Az év embere 2021! Szavazzon Ön is!

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztelt Olvasóink! Idén is szavazhatnak a Magyar Hang – Az év embere jelöltjeire. Ahogyan tavaly, úgy most is 100 000 forintot ajánl fel szerkesztőségünk, ennek a jelképes, de reményeink szerint mégis sokat jelentő összegnek a sorsáról dönthet a nyertes. A pénz jótékonysági célra megy, az összeg további felajánlásokkal bővíthető. Az öt jelöltről szerkesztőségünk döntött, a győztes személyéről viszont Önök fognak. Tavalyi szavazásunkat fölényesen az SZFE hallgatói nyerték, akik aztán az összeget a szintén jelölt L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítványnak ajánlották fel, további jelentős támogatással kiegészítve.

A koronavírus óhatatlanul meghatározta az elmúlt évünket is, ezért két idei jelölt is a járvány elleni küzdelem harcosaként került a listára, ami ezzel együtt is sokszínű: igyekeztünk az élet megannyi területéről választani a közélettől a tudományon, orvosláson, sporton át a médiáig.

A szavazási határidő december 17. Köszönjük! (A beágyazott felületen voksolhat.)

Ángyán József: Agrármérnök, egyetemi tanár, 2010-2012 között vidékfejlesztési államtitkár. Azon kevés egykori fideszes képviselők egyike, aki értékalapon mert szembeszállni a párt vezetésével és a privatizálásra szánt állami földterületekre szemet vető politika közeli nagyvállalkozókkal. Ángyán József ezt követően megyéről megyére kezdte feldolgozni az általa intézményesített földrablásnak nevezett folyamatot. Mint jelentései bevezetőjében fogalmaz: „Az állam tulajdonában lévő közös nemzeti földvagyonunk (…) kiárusítását a kormányzat részéről sok csúsztatást, mi több nyilvánvaló hazugságot tartalmazó kommunikációs kampány kísérte. A közvéleményt félrevezető kormányzati sikerpropagandára mind a mai napig találunk – a tényektől úgy tűnik döbbenetesen elrugaszkodó – szép példákat.” Ezek leleplezését is célozza a volt államtitkár tényfeltáró sorozata. Idénre területi alapon a munka 98 százalékát elvégezte, ez több ezer oldalnyi munka. Már csak Zala megye van hátra, ez a jelentés is hamarosan napvilágot lát.

Gulácsi Péter: a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa, Bundesliga ezüst- és bronzérmes, Bajnokok Ligája-elődöntős labdarúgó. Háromszor is Az év magyar labdarúgójának választották. Nagyszerű sportteljesítménye mellett emberként is igyekszik példát mutatni, kiáll a kisebbségek és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Teszi mindezt egy olyan közegben, amely a legkevésbé sem a toleranciáról és az elfogadásról híres. Gulácsi idén februárban tette közzé elhíresült Facebook-posztját az azonos nemű párok örökbefogadása mellett indított A család az család kampány jegyében. A szivárványcsaládok melletti kiállása után rengeteg támadás érte, még Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, aki a válogatott csapategységének megbontásáról beszélt. A Lipcse kapusa a magyar válogatott szerepléséért járó prémiumát minden évben jótékony célra fordítja. Tavaly novemberben 25 millió forintot adott az SMA betegségben szenvedő Zsombornak, akinek gyógyszere, a Zolgensma 730 millió forintba került, és annak megvásárlását az állam akkor még nem támogatta.

Gulyás Márton: Aktivista, műsorvezető, a Partizán alapítója. Számos közéleti megmozdulása, akciója ismert, ezúttal a szabad nyilvánosságért és közszolgálatért végzett munkája miatt került a jelöltek közé. A Partizán immár napról napra súlyos társadalmi kérdésekről, közügyekről készít beszélgetéseket, riportfilmeket, teszi mindezt támogatásokból, elvégezve gyakran azt a munkát is, amit a közpénz milliárdokból fenntartott, közszolgálatinak nevezett média nem. A Youtube-csatornán futó műsorokban kiemelt figyelmet kap a korrupció elleni közdelem is. A Partizán gazdája és koordinátora az időközben elhunyt vállalkozó, Varga Imre felajánlásából létrejött Helyközi járat nevű együttműködésnek. Ennek keretében több hazai orgánum (Átlátszó, Szabad Pécs, G7, Mérce és a Magyar Hang) együttműködésében jelennek meg cikkek a méltatlanul kevés figyelmet kapó magyar vidékről.

Kemenesi Gábor: Tavaly március elején, amikor a világ még csak próbálta felfogni, hogy mekkora katasztrófát is jelenthet egy új tüdőgyulladás-vírus, amelyet a kínai Vuhanban fedeztek fel, Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa leült a Facebook elé, és köztájékoztatásba kezdett. Kemenesi korábban is a denevéreredetű vírusokkal foglalkozott, és már korábban is arra próbált figyelmeztetni, hogy ha ezek átugranak az emberre, abból tragédia lehet. Az elmúlt lassan két évben a virológus fáradhatatlanul látja el messzemenően közszolgálati tevékenységét. A rázúduló járványtagadó gyűlölettel mit sem törődve, folyamatosan értelmezi a közemberek számára a legújabb tudományos eredményeket, és próbál mindenkit a bizonyítottan hatékony védekezésre (az oltásra, maszkra, távolságtartásra) bírni. Eközben pedig a pécsi labor hermetikusan elzárt páncéltermében, szkafanderbe bújva vizsgálja testközelből is a vírust. Vagyis Kemenesi Gábor pontosan azt csinálja, amit egy független és a kormány propagandacéljaival nem törődő járványügyi hatóságnak kellene csinálnia.

Zacher Gábor: Főorvos, toxikológus, a hatvani Albert Schweitzer Kórház sürgősségi osztályának munkatársa. 2014-18 között a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának volt a vezetője, távozását így indokolta: „A részlegen a szükséges 50 orvos helyett pusztán 25 dolgozott, az intenzív részlegen a szükséges 40 betegágy helyett pusztán 14-et biztosítottak. (…) Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam.” Élesben küzd a koronavírusos fertőzöttek életéért, ahogyan megannyi kollégája. Munkájukba a független nyilvánosság nem, vagy alig nyer betekintést, az újságírókat orvosok, intézményvezetők nem tájékoztathatják a valóságról, az intézményekbe való bejutást tiltják, a központi tájékoztatás pedig szűk és ellentmondásos. Zacher Gábor sokakkal ellentétben nyíltan és bátran vállalja szakmai véleményét, ami egyre nagyobb érték, rendszeresen beszél a kórházi viszonyokról, és hangsúlyozza a nyilvánosság, a hiteles tájékoztatás fontosságát.

Címkék: év embere

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.