Exit poll: a Szabadságpárt győzött az ausztriai választáson

Exit poll: a Szabadságpárt győzött az ausztriai választáson

Herbert Kickl, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke beszél támogatóihoz a Bécsben tartott kampányzáró eseményen 2024. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először nyerhetett parlamenti választást Ausztriában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az FPÖ az első előzetes eredmények alapján ugyanis három százalékkal megelőzte az Osztrák Néppártot (ÖVP). A Szabadságpárt győzelme azért rendkívüli, mert korábban sohasem fordult elő Ausztriában, hogy szövetségi választáson ne a két nagy párt – ÖVP és SPÖ – egyike gyűjtse be a legtöbb szavazatot. Az első exit poll-eredmények szerint a Herbert Kickl által vezetett FPÖ 29,1 százalékot kapott, míg a Karl Nehammer jelenlegi kancellár által vezetett Néppártnak 26,2 százalékot mutatnak, a szociáldemokrata párt (SPÖ) pedig SPÖ 20,4 százalékot kaphatott. A liberális NEOS megelőzhette a Zöldeket: A NEOS 8,8 százalékon áll, míg az eddig a Néppárttal kormányzó Zöldek 8,6 százalékon – derül ki az ORF osztrák köztelevízió választási műsorából.

Mandátumok alapján ez az FPÖ-nek 57 mandátumot jelent, de egyedül nem tud kormányt alakítani. Ezzel együtt a Kickl-pártban történelmi eredményről beszélnek. Az ÖVP-nek 52 mandátum néz ki, míg az SPÖ 40 képviselői helyet szerezhetett. A NEOS és a Zöldek jelenleg 17-17 mandátummal szerepelnek jelenleg az adatsorban. A kormányzati többséghez legalább 92 mandtáumra van szükség. Mint arról beszámoltunk, a választás előtt valamennyi párt elutasította a koalíciót az FPÖ-vel, amelyet szélsőjobboldaliként tartanak számon. Noha látszott esély arra is, hogy új párt is bekerül az osztrák törvényhozásba, ez az exit poll-eredmények alapján nem tűnik valószínűnek: a Bierpartei és a kommunisták (KPÖ) is 2 százalékos eredményre számíthatnak.

A feltételes mód azért indokolt, mert egyelőre előzetes eredményekről van szó. Ausztriában egyébként nem egyszerre zártak a szavazóhelyek. Az utolsó szavazóhelyiségek 5 órakor zártak Bécsben és Salzburgban, ezt követően hozták nyilvánosságra az első előzetes eredményeket. Hivatalos eredményre 23 óra körül lehet számítani. A szavazási hajlandóság magasabb volt, mint a 2019-es választás alkalmával.