„Ez a magyar tudomány Trianonja”

„Ez a magyar tudomány Trianonja”

A „Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának!” tüntetés résztvevői 2019. június 2-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontosan 99 éve, 1920. június 4-én a trianoni békediktátum szentesítette Magyarország területi feldarabolását. Ma, 2019. június 4-én a magát „nemzetinek” nevező kormány elrendelte a legfontosabb nemzeti kulturális intézményt, a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását – közölte az Akadémia Dolgozók Fóruma kedden.

Mint írták, a nyilvánosságra került költségvetési tervezet elcsatolja az MTA-tól a teljes kutatóhálózatot, a kiválósági programokat, és azokat teljes kormányzati ellenőrzés alá helyezi. „A nemzeti tudományos életet összefogó intézmény súlytalan tudósklubbá silányul. Ez a nap a magyar tudomány, a magyar kutatótársadalom Trianonja.”

A 2020-as költségvetés tervezetét Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtotta át Kövért László házelnöknek.

Kedden beterjeszti Palkovics az akadémia átalakításáról szóló javaslatot | Magyar Hang

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is arról beszélt hétfőn az ATV-nek, hogy a folyamatos tiltakozás és a vasárnapi több ezres demonstráció ellenére kedden beterjeszti az Országgyűlésnek az MTA kutatóhálózatát kiszervező törvényjavaslatot, amelyet múlt héten küldött el az Akadémia vezetésének.

Az átszervezés lényege, hogy az MTA kutatóintézet hálózata – ami eddig a Köztestület alatt működött –, egy hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működik majd tovább. A tárcavezető szerint ezzel nem sérül a kutatás szabadsága, de fel fognak kérni nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggodalmukat kifejező szervezeteket is, hogy nézzék meg a terveket. A kiszervezés szeptember elsejével történne, a tárcavezető a gyorsaságot „prózai okkal” indokolta, mégpedig, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, így mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

Csaba László: Palkovics László nem nagyon értette azokat a felvetéseket, hogy vannak létező törvények | Magyar Hang

Az MTA változatlanul fenntartja azt az álláspontját, amelyet a 191. közgyűlésén hozott határozataival megfogalmazott: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál, a Kormány céljait jobban támogató új irányítási struktúrával. Az MTA ezt figyelembe véve tette meg észrevételeit az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára 2019. május 30-án átadott jegyzékében, majd június 1-jén megküldött javaslataiban – közölte az Akadémia hétfőn a honlapján.