Ez az érettségi más lesz, mint a korábbiak

Ez az érettségi más lesz, mint a korábbiak

Védőmaszkot viselő diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a debreceni Ady Endre Gimnáziumban 2020. május 5-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szülői Hang már a járványhelyzet kezdete óta sürgeti a közoktatási tananyag csökkentését. A civil közösség szerint irreális elvárás, hogy járványhelyzetben, távoktatásban ugyanúgy haladjanak, mint normális körülmények között. A helyzet kihathat az idén érettségizők teljesítményére is, hiszen a követelmények ugyanazok, az oktatás viszont kevésbé volt hatékony.
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ennek ellenére óvna az érettségi követelmények ad hoc megváltoztatásától, mert ez egyes diákokat hátrányosabb, másokat előnyösebb helyzetbe hozhatna. Az elnök arra biztatta a szülőket: kezdeményezzék az iskolánál a személyes felkészítést, hiszen erre az érettségizőknek Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkár bejelentése szerint van lehetősége.

Megtartják májusban a tervek szerint a szóbeli és az írásbeli érettségi vizsgákat is – jelentette be Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár kedden. Bár nemrég petíció indult az érettségi elhalasztása érdekében, az államtitkárság ezt nem javasolja, mivel a felvételi és az érettségi szorosan összekapcsolódik, és szerintük káoszt eredményezne a halasztás. A tavalyi vizsgákon sehol nem alakult ki fertőző góc, és az államtitkár elmondása szerint a diákok teljesítménye sem romlott a korábbi évekhez képest. Ugyanakkor idén májusban egy olyan érettségi előtt állnak majd a diákok, amelyet több hónapnyi távoktatás előzött meg tavaly és idén is.

A szülői érdekképviseleti szervezet, a Szülői Hang szerint egyértelmű, hogy nem tudnak a gyerekek ugyanolyan hatékonyan felkészülni az érettségire, mint a járvány előtt. –  Mindenképpen érdemes lenne beszélni arról, hogyan lehetne a tananyagot csökkenteni – mondta a Magyar Hangnak Miklós György, a Szülői Hang civil közösség képviselője. A civil szervezet már régóta azon az állásponton van: irreális elvárás, hogy a járványhelyzetben, távoktatásban ugyanúgy haladjanak a közoktatásban a tananyaggal, mint normális körülmények között. – Az elmaradások bepótlása nehéz, ez már a tavaszi hullám után is látszott. Gyakran nincs arra idő, hogy foglalkozzanak azokkal, akik lemaradtak. Valamennyi szabadsága van a tanárnak azon a téren, hogy mit hagy ki a tananyagból, de amíg a hivatalos érettségi és felvételi követelmények nem változnak, addig olyan sokat nem lehet csökkenteni. Jó lenne, ha ez központilag egyeztetett módon történne – véli Miklós György.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint viszont nem lenne szerencsés ad hoc módon változtatni az érettségi követelményeken, mert ez egyes diákokat hátrányosabb, másokat viszont előnyösebb helyzetbe hozhatna: ez attól függene, hogy a tananyagot mivel csökkentenék, és hogy melyik iskolában mekkora energiát fektettek korábban a tananyagnak abba a részébe, amely végül kimaradna. Szabó Zsuzsa úgy látja, az érettségizőknek az elmúlt időszak távoktatásban leadott ismereteinek megtámogatására lehet szüksége, és a szokásos érettségi előtti ismétlésre. Szerinte ezek teljesíthető feladatok, azzal együtt, hogy számukra is nyilvánvaló, hogy az érettségi, amire most készülnek, egészen más, mint a korábbiak, mert előtte tartósan digitális oktatás zajlott, amelynek a színvonala változó volt.

 –  Üdvözöljük, hogy az államtitkárság kimondta: lesz érettségi, szóbeli és írásbeli vizsga is, és azt is, hogy mikor. Tavaly érettségi előtt egy héttel még nem tudtuk, mi lesz, pedig komoly volt a tét. Ha nincs érettségi, sérül a diákoknak az a joga, hogy a továbbtanuláshoz szükséges pontszámokat egységesen határozzák meg – emlékeztetett az elnök. Azt is hozzátette, hogy a járványhelyzet miatt nem lehet megjósolni, mi lesz májusban, ennek ellenére a bejelentés szerinte azért is szerencsés, mert a diákok kaptak egy jelzést, hogy biztosan lesz érettségi, és ez motiválhatja őket a felkészülésben; még akkor is, ha nincs kizárva, hogy a járvány később kényszerítheti az oktatási kormányzatot a döntés megváltoztatására.

–  Azt is mondta az államtitkár: az érettségizők és az őket tanító pedagógusok előtt nincsenek zárva a középiskolák. Szükség van a felzárkóztatásra, és érettségi előtt mindenképpen kell a pedagógus személyes támogatása is. Ahol ez nem valósul meg, ott szerintem kezdeményezzék a szülők, hogy legyenek személyes konzultációk – javasolta a PSZ elnöke.

–  Ez nyilvánvalóan egyenlőtlen helyzet, a digitális oktatás feltételei nem minden családban állnak rendelkezésre. Vannak, akik jobban le vannak maradva másoknál – mondta az érettségi kapcsán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke, Komjáthy Anna. Az, hogy az érettségizőknek személyesen, az iskolában lehet tartani előkészítőket, a PDSZ szerint elfogadható, de nem világos számukra, hogyan fognak dolgozni ilyen körülmények között a tanárok: ha bemennek előkészítőt tartani, ki tartja meg az órákat, amelyeket más osztályoknak digitálisan kellene tartaniuk? Felmerül Komjáthy Anna szerint az a kérdés is, hogy azok a gyerekek, akik nem az iskola közelében laknak, ami középiskolásoknál gyakori, hogy vesznek részt az előkészítőn, ha a kollégiumok zárva vannak. – Ha lesz előkészítő, mindenképpen biztosítani kell az online hozzáférést is, hogy be tudjanak kapcsolódni, azok a tanulók és tanárok is, akik veszélyeztetettek – mondta a Magyar Hangnak az érdekképviseleti vezető.

Komjáthy Anna szerint a legfontosabb, hogy miután nem lehet tudni, járványügyi szempontból mi lesz a helyzet májusban, mindenképpen szeretnének látni egy B-tervet is az érettségi megszervezésével kapcsolatban, hogy ne az utolsó pillanatban dőljenek el a dolgok, ha változna a helyzet.

Megfeledkezett viszont az oktatási kormányzat elmondása szerint azokról a diákokról, akiket krónikus betegségük, immunhiányos állapotok vagy más kockázati tényező miatt nem vállalták az érettségi vizsgát: mivel a halasztók ősszel érettségiztek le, nem tudtak már a felsőoktatásba jelentkezni, és emiatt egy évet csúsztak a felsőfokú tanulmányokkal. Ez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a jelek szerint idén is így lesz, annak ellenére, hogy már tavaly is javasolták, hogy online érettségiztessék le az érintett diákokat.  

 – Ezekkel a diákokkal senki nem törődött. Valószínűleg idén is ez fog történni, mert a felvételiket a szokásos időben tartják. Nekünk továbbra is az lenne a javaslatunk, hogy digitálisan kellene levizsgáztatni ezeket a gyerekeket. A felsőoktatás már rég ezt csinálja, online szigorlatokat szerveznek - hívta fel a figyelmet Komjáthy. Szerinte ki lehet találni olyan platformot, ami nem száz százalékosan, de kiszűri a  csalás ehetőségét, szóbeli vizsgáknál ez nagyon egyszerű lenne, és írásbeli vizsgák esetén is megoldható volna.