„Ez az intézkedés mindenképpen sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát”

„Ez az intézkedés mindenképpen sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát”

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félrevezetőnek tartja az Emmi tájékoztatását az oltást elutasító tanárokról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének egyik vezetője. Mégpedig azért, mert az alapítványi és egyházi iskolákban nem kötelező a vakcina, vagyis az ilyen intézményekben oktatókat egyszerűen nem is számolták bele, amikor az egy százalékos oltatlanságról beszéltek.  

A kormány október 28-án rendelte el a kötelező oltást az állami fenntartású oktatási intézményekben, az előírás azonban az egyházi és alapítványi iskolákra nem vonatkozik. Ott ugyanis az intézmény vezetője dönthet az oltás kötelezővé tételéről. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a hét elején hozta nyilvánosságra, hogy az állami fenntartású iskolákban dolgozó pedagógusok egy százaléka nem oltotta be magát, azaz a 78 ezer tanárból 780-an. Ők január 3-án már nem is vehették fel a munkát. Felmentést azok kaphattak (három százalék), akiknek orvosi igazolása van arról, hogy egészségügyi okokból nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, de a gyes, gyed és a táppénz is módosítja a határidőt.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi elnöke azonban félrevezetőnek tartja az Emmi közleményét, mert abban 78 ezer pedagógust említenek, a szakember szerint azonban Magyarországon hozzávetőleg 150 ezerre tehető a pedagógusok száma. A minisztérium tájékoztatójából így kimaradtak az egyházi és magániskolákon kívül a szakképzésben és az óvodákban dolgozók, csupán a tankerületek fenntartásában levő iskolákat említették meg.

Az Emmi közleményéből az is kiderült, hogy a pedagógusok egy százalékának miniszteri mentesítése van az oltás alól. – Nevetséges az, hogy azoknak a tanároknak, akik a közelmúltban estek át a betegségen, és akik a hivatalos protokoll szerint még védettek, egyenként kell kérelmezniük a miniszternél a kötelező oltás alóli felmentést, mert a tankerület nem fogadja el azokat a dokumentumokat, melyek igazolják, hogy mikor estek át a fertőzésen. A rendelet módosításával ezt egyszerűen meg lehetett volna oldani – fogalmazott a szakember, aki szerint körülbelül 1500 embert érint a miniszteri felmentés, beleszámítva a még megválaszolatlan kérelmeket.

– Egyelőre nincs tudomásunk elutasított kérelemről. Ez azért sem tekinthető végleges megoldásnak, mert csupán meghatározott időpontig szólnak a felmentések. Utána kezdődik elölről az egész procedúra, hogy az adott tanár felveszi-e a koronavírus elleni oltást, illetve hogy ki fog helyette tanítani, ha mégsem adatja be magának. Mindez nem szól másról, csak a probléma eltolásáról – fejtette ki Komjáthy Anna.

Beszélt arról is, hogy a PDSZ a december 15-i sztrájktárgyaláson kérte a kormányt, hogy tegye teljesen egyértelművé a tanárok oltására vonatkozó rendeletben, hogy a védettségi igazolvány bizonyított ellenanyagszint mellett elfogadható. Megfogalmaztak javaslatot arra is, hogy az oltatlan pedagógusokat folyamatos teszteléssel lehetne benn tartani a rendszerben, illetve digitális munkarendben, otthonról taníthatnának. – Nyilvánvalóan utóbbi okozhatna némi zavart, de így is sokkal jobb lenne a helyzet, mintha az illető tanár teljesen kiesne az oktatásból. A felvetéseink azonban nem találtak meghallgatásra – hangsúlyozta a PDSZ választmányi elnöke.

Mint azt a szakembertől megtudtuk, az intézményvezetők szétosztották a kieső pedagógusok óráit, eseti helyettesítési rendszerben kell megoldaniuk a helyettesítést, mivel az állásokat nem nagyon lehet meghirdetni, hiszen a távollevők bármikor felvehetik az oltást és visszatérhetnek a munkába.

– Még nincs pontos képünk a kialakult helyzetről, hisz néhány napja van érvényben ez az előírás. Nyilván megpróbálják a szakos tanárokkal pótolni a kiesetteket, de nyilvánvalóan sok helyen erre nincs lehetőség. Ha az érettségire készülő diákoknak egyik napról a másikra eltűnik a matektanára, akit adott esetben szakos kollégával is tudnak pótolni, az miden szempontból hátrányos helyzetet teremt számukra. Ez az intézkedés, ami most érvénybe lépett, mindenképpen sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát – mutatott rá Komjáthy Anna.