„Ez biztosan nem segít”

„Ez biztosan nem segít”

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az biztos, hogy ez nem segít a jelenlegi, üzemanyaghiányos helyzetben – így kommentálta a Magyar Hang megkeresésére Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője azt, hogy a nemzetközi hírek szerint napok óta nem érkezik orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken keresztül. Lapunk is beszámolt róla, hogy a szállítást – a hírek szerint – az orosz Transznyeft nevű cég állította le, mert a vezeték Ukrajnán is keresztülmegy, ugyanakkor az uniós szankciók miatt nem tudták nekik kifizetni az úgynevezett tranzitdíjat.

Bujdos Eszter kitért rá, hogy a Mol százhalombattai finomítója eleve csökkentett kapacitással működik, hiszen „minden idők legnagyobb karbantartása” zajlik. A munkálatok a tervek szerint októberig tartanak, ugyanakkor már szeptembertől elkezdenék a finomítási kapacitások emelését. Ám itt felhívta a figyelmet az osztrák OMV schwechati üzemének karbantartására, ahol a június eleji leállás még mindig tart, tőlük import üzemanyag egyébként legkorábban novemberben érkezhet a hírek szerint.

A Mol egyébként 75 százalékban orosz olajat finomít, korábban ugyanis erre tervezték.

Bujdos Eszter elmondta azt is, hogy egyre több helyről kapnak olyan információkat, hogy ellátási problémák vannak: Kaposváron például csak egy-egy kúton lehet gázolajat tankolni, míg Bicskén egyáltalán nem. A szakértő arra a veszélyre is figyelmeztetett, hogy az üzemanyagokat érintő felvásárlási láz és pánik miatt a kis magánkutakon a Mol-tól vásárolt benzin és gázolaj akár már napokon belül elfogyhat. Akkor pedig azok is rázúdulnak a nagy kúthálózatokra, akik eddig a kisebb helyekre mentek autóikkal.

– Az egyetlen esély, hogy rövidtávon áthidalják a most is tragikus helyzetet a kutakon, a további stratégiai készletek felszabadítása vagy az ársapka eltörlése – fogalmazott Bujdos Eszter.

„A Barátság olajvezeték leállását a jelentések szerint technikai probléma okozta. A magyar fél is dolgozik azon, hogy segíthessen a helyzet megoldásában, és helyreállíthassa a szállítást olyan hamar, ahogy csak lehetséges. A hazai ellátás több hétre garantált az elérhető készletekből” – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren.