Ezért kaptak sokan magas gázszámlát

Ezért kaptak sokan magas gázszámlát

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy a zűrzavar az augusztus végén érkezett gázszámlák körül. Sokan érthetetlenül magas összegű a számlát kaptak. Jóval magasabb összeget kell fizetniük, mint amivel a kevés augusztusi fogyasztásuk miatt kalkuláltak. Ennek oka a Telex.hu cikke szerint az, hogy piaci áron számlázták ki a fizetendő összeget, illetve olyan kalkulációs szempontoknak és szorzóknak is jelentősége lett, amelyeknek a rezsicsökkentés csökkentése előtt nem volt különösebb jelentősége.

A lépés a gázárszámítás átalakításával van összefüggésben. Ennek lényege, hogy évente 1729 köbméter (azaz havonta 144 köbméter) gáz jár mindenkinek a támogatott, régi áron. Az ezen felüli fogyasztás után piaci árat kér a szolgáltató. A portál szerint az átalánydíjat fizetők esetében ezt tiszteletben is tartották, a bediktálás alapján fizetőknél azonban más a helyzet.

Mint írták, a júliusi rendelet alapján a fogyasztást havonta diktálóknál a gáz átlagfogyasztását nem azonos havi értékekkel számolják, hanem az időjáráshoz és az országos fogyasztáshoz igazítva. Ennek megfelelően a fűtési szezon közepén, januárban többször annyit lehet fogyasztani kedvezményes áron, mint amennyit augusztusban, amikor senki nem fűt.

A szóban forgó átlagfogyasztás kiszámolására egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbét használnak, amely a teljes lakossági fogyasztás átlagolásából jön ki. Ez az érték augusztusban például csupán 15 köbméter. Az ennél többet fogyasztóknak az efölötti fogyasztásért a piaci árat számláztak ki.

Felhívták a figyelmet, hogy ez igazságtalanságot tartalmaz: ha ugyanis az egyik hónapban az akkorra meghatározott értéknél valaki több gázt használ el, akkor a többletet a magas áron kell kifizetni, ha viszont kevesebbet, akkor nem kompenzálják vissza a különbözetet.

Akadtak azonban olyan számlák is, amelyeknél augusztusra egy köbméter földgázt sem számláztak a kedvezményes áron. Ez egy másik, a gázárszámítást befolyásoló tényezővel van összefüggésben. A kedvezményes fogyasztási értéket ugyanis nem mindenkinek az úgynevezett egységes jelleggörbe alapján számítják. Különbséget tesznek ugyanis az alapján, hogy a fogyasztók mire használják a gázt (fűtés, vízmelegítés, főzés vagy ezek kombinációja). Ezeknek eddig jelentősége a gyakorlatban nem volt, a rezsiemelés miatt viszont lett. Ez esetben egy súlyozási kulcs nevű szorzó révén a valódi jelleggörbét a felhasználási lehetőségektől függően kalkulálják ki.

Így aki hivatalosan csak fűtésre használja a gázt, annak a nyári fogyasztási határértéke nulla köbméter, ezért fordulhat elő, hogy nevetségesen alacsony augusztusi fogyasztást (például 4 vagy 9 köbméter) is teljes egészében a piaci ár alapján számláztak ki. Ettől függetlenül kimehettek valóban téves számlák is, egyes olvasók legalábbis állítják, hogy hiába van náluk felhasználási módként megadva a főzés és a vízmelegítés is, augusztusra mégis nullás határértéket számoltak nekik. 

Mi a megoldás?

A lap szolgáltatókhoz forduló olvasóinak azt tanácsolták, hogy álljanak át átalányfogyasztásra, ha pedig ezt megteszik, az elszámolás éves alapúvá válik.

A Demokratikus Koalíció más megoldást javasol: az ellenzéki párt szerint inkább a kormánynak lenne kötelessége kártalanítani az érintett családokat. Varju László DK-alelnök pénteki, online sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy csütörtökön a sajtót ellepték azok az állampolgári levelek, amelyek szerint a kormány „átverte az embereket a gázszámlákkal”, ugyanis azokon az elvileg hatósági áras mennyiségre piaci árat számoltak. A „Fidesz által államosított” gázszolgáltatók el is ismerték, hogy nem szóltak előre az apróbetűs részről, mert az egyik, a sajtóban megjelent nyilatkozat szerint azt a „megfelelő idő hiányában elfelejtették a lakosság és a sajtó felé kommunikálni” – fogalmazott a képviselő, aki mondandóját azzal fejezte be: a Fidesz átverte a magyarokat a rezsivel, méghozzá néhány hónap alatt másodjára.