Ezt várja a kormány az új koronavírus-korlátozásoktól

Ezt várja a kormány az új koronavírus-korlátozásoktól

Egy magyar ápolónő védőfelszerelésben az éjszakai műszakban a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konkrét számadatokat nem közölt a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a Magyar Hangnak arra a kérdésére, milyen hatást vár a kormány a kedden bejelentett korlátozásoktól. Azt azonban elmondta: a becslések szerint nyolc, de legfeljebb 15 napon belül lehet számítani arra, hogy a napi fertőzésszámok növekedése mérséklődik. Amennyiben ez nem történik meg, a miniszterelnök keddi bejelentése szerint Magyarország december közepére elérheti kórházi kapacitásai határait.

– Ha szükséges, a kormány kész további döntéseket meghozni, de pillanatnyilag azt remélik, hogy a már bevezetett szigorítások eredményt hoznak – válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón arra a kérdésre, hogy várhatók-e további szigorítások a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A kormány képviselői sosem neveznek meg előre olyan határétékeket – a fertőzésszámban vagy az elhalálozások számában – amelyek után szigorítások bevezetésére van szükség.

A keddi rendkívüli bejelentésben viszont egy konkrét dátumot megnevezett Orbán Viktor: a kormányfő arról beszélt, hogy ha az Ausztriában tapasztaltakhoz hasonlóan tovább nő Magyarországon a fertőzöttek száma, az ország december közepére elérheti kórházi kapacitásai határát. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szerdai Kormányinfón azt mondta: ez azt az állapotot jelenti, amikor 32 ezer kórházi ágyon fekszenek koronavírusos betegek.

A kedden bejelentett szigorítások ugyanakkor a Magyarországnál kedvezőbb fertőzési számokkal rendelkező országokénál is kevésbé szigorúak: a vendéglátóhelyeknek, sportlétesítményeknek, kulturális helyszíneknek nem kell bezárnia, a színházakban, mozikban és ültetett koncerteken maszkviselést és két néző között két ülőhely távolságot írnak elő, a futballmeccseken ugyanilyen szabályok mellett vehetnek részt nézők, és csak a táncos rendezvények esnek teljes tilalom alá, zenés vendéglátóhelyeken csak ülve lehet fogyasztani.

A Magyar Hang arról kérdezte a kancelláriaminisztert, pontosan milyen eredményt vár a kormány az új korlátozó rendelkezésektől, és mennyi időn belül. Gulyás Gergely elmondása szerint több különböző matematikai modell is van arra vonatkozóan, hogy milyen hatása lehet az intézkedéseknek a fertőzésszámokra, ezeknek a becslések pontossága változó, konkrét számokat nem közölt. Azt elmondta: optimista becslések szerint nyolc, pesszimista becslések szerint 15 nap elteltével kell meglátszania a korlátozó intézkedések hatásának a napi fertőzésszámokon, vagyis ekkortól kell arra számítani, hogy az esetszámok a mostaninál lassabban nőnek.

Az Our World in Data grafikonján a magyarországi napi új koronavírus-esetek száma látható egymillió főre vetítve: