Ezúttal idősek otthona körül is bűvészkedett a miskolci jegyző

Ezúttal idősek otthona körül is bűvészkedett a miskolci jegyző

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészítette Miskolc fideszes vezetésű önkormányzatának jegyzője a város új választókerületi térképét. Alakszai Zoltán – mint a helyi választási iroda vezetője – ezúttal is felosztotta a választókerületében 25 éve verhetetlen MSZP-s Bartha György képviselő eddigi körzetét a szomszédos kerületek között (a fejleményről a Népszava is beszámolt). Noha Alakszai a jelek szerint ezúttal jogilag kevésbé támadható térképet rajzolt, néhány helyen azért figyelemre méltó ívekben szaladt meg a ceruzája.

Az egész bűvészkedésre azért volt szükség, mert mint arról beszámoltunk, a borsodi megyeszékhelyen a lakosságszám csökkenése miatt a korábbi 28 helyett csak 27 mandátumot oszthatnak ki az őszi önkormányzati választáson. A választókerületek száma lesz kevesebb. Alakszai Zoltán – aki egyébként korábban Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetvezetőjeként dolgozott – márciusban úgy próbálta megoldani a helyzetet, hogy közben szívességet tett a Fidesznek is. Néhány kisebb módosítás mellett egy az egyben felszámolta a kormánypárt számára 1994 óta verhetetlen Bartha György körzetét.

A képviselő bíróságon támadta meg a határozatot, a Miskolci Törvényszék több okból is jogellenesnek találta azt. A bíróság rámutatott: egyrészt sérültek a város földrajzi és történelmi egységei, másrészt ahol a választókerületekben az átlagostól öt százalékkal nagyobb volt az eltérés, ott a formálison túlmutató indoklásra is szükség van, ám ez hiányzott. A törvényszék ezek miatt megsemmisítette Alakszai határozatát, és új eljárás lefolytatására utasította.

Bartha György eddigi körzete ugyan ezúttal is feloldódott három másikban, ám érdekesség, hogy a város Kilián déli-lakótelep része egy választókörzetbe került. Máshol is figyelemre méltó ügyességgel bánt a ceruzával Alakszai: egy idősek otthona köré (képünkön a fekete körben kékkel jelölve) például páratlan bravúrral rajzolt egészen furcsa szigetet. Így már nem 18-as, hanem a 17-es választókerülethez tartozik. Ezen kívül a 13-as körzet is érdekesen töri meg a 14-es egységét egy nagy bérház körül.

Bartha György az esetekről azt mondta, ezek miatt szerinte az új térkép is sérti a törvénynek a földrajzi és történelmi egységekre vonatkozó előírását. Azt ugyanakkor megjegyezte: bár három körzetben öt százaléknál nagyobb a lélekszám eltérése az átlagtól, de ott ésszerű megoldások születtek. Ezekben szerinte sem lehetett volna másként meghúzni a határokat.

Alakszai Zoltán határozata a néhány furcsa alakzat okaira nem tér ki, de indoklásában a létszámeltérés kapcsán kifejtette: a választójog egyenlősége a lehető legmagasabb mértékben érvényesült, a létszámeltérés az érintett három körzet esetében sem nagyobb nyolc százaléknál.

Egyébként ez a határozat is megtámadható: a felülvizsgálati kérelem május 23-ig nyújtható be. Bartha György kérdésünkre azt mondta, még mérlegelik, érdemes-e fellebbezni a döntés ellen.