Körözést adtak ki KGBéla ellen

Körözést adtak ki KGBéla ellen

KGBéla körözése (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kovács Béla volt jobbikos európai parlamenti képviselő KGBélaként vonult be a köztudatba, hiszen az Alkotmányvédelmi Hivatal vádjai szerint Oroszországnak kémkedett (az EU bomlasztását elősegítő dokumentumokat adott át egy orosz ügynöknek).

Noha már 2014-ben feljelentették, csak évekkel később kezdődött a nyomozás, ami évekig tartott, de Kovács eközben folyamatosan tagadta, hogy kém lenne. Végül két hónappal ezelőtt a Kúria harmadfokon öt év fegyházra ítélte Kovácsot kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat-hamisításért.

Az ügy azért kaphatott viszonylag nagy nemzetközi sajtófigyelmet, mert a Jobbik abban az időben oroszbarát és nyugatellenes párt volt, így egy orosz kém a soraikban beleillett az összképbe. Kovács az ügy  kipattanása után kilépett a pártból. 

Az ítéletet azonban nem várta meg, még előtte Oroszországba távozott, ahol (talán érdemei elismeréseként) állítólag a híres moszkvai kémegyetemen, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében kapott állást. A rendőrség talán a külföldre menekülés hírére reagálva, két hónapos késéssel ma adta ki elleme az elfogatóparancsot, vette észre a 444.

A police.hu oldalon megjelent körözés szerint az ok költségvetési csalás. A körözést a Budapest Környéki Törvényszék büntetésvégrehajtási csoportja rendelte el, és a Szentendrei Rendőrkapitányság folytatja le. Arról nincs információ, hogy ennek milyen hatása lesz Kovács moszkvai életére.

Címkék: KGBéla