Ezúttal védelmi miniszterét mentette fel Donald Trump egy tweetben

Ezúttal védelmi miniszterét mentette fel Donald Trump egy tweetben

Donald Trump amerikai elnök 2020. április 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elnökhöz közel álló források a miniszter felmentésének lehetőségét már korábban felvetették. Mi várható a hátralévő bő két hónapban Trumptól?

– Örömmel jelentem be, hogy a köztiszteletben álló Christopher C. Miller, a Nemzeti Terrorelhárítási Központ igazgatója (akit a Szenátus egyhangúlag szavazott meg), lesz az ideiglenes védelmi miniszter. Chris nagyszerű munkát fog végezni! Mark Espert felmentettem. Köszönöm eddigi szolgálatait – így közölte Donald Trump a nyilvánossággal, hogy minisztert cserélt.

Mark Esper nem az első, akit az elnök egy egyszerű tweetben ment fel, korábban Rex Tillerson külügyminisztert is így rúgta ki, de Esper elődjét, James Mattis tábornokot is egy tweetben „nyugdíjazta”. Espert az elnök már korábban is fel akarta menteni, mert elégedetlen volt vele, ahogy korábban elégedetlenségének adott hangot Christopher Wray-jel, az FBI, és Gina Haspellel, a CIA igazgatójával szemben is. Az Axios online újság korábbi értesülése szerint az elnök mindhárom vezetőt leváltotta volna újraválasztása esetén, így nem lenne meglepő, ha a Joe Biden 2021. január 20-án esedékes beiktatásig hivatalban lévő Trump ebben a bő két hónapban további felmentéseket kezdeményezne.

Mike Esper mindössze bő egy éve volt védelmi miniszter, elődje, Jim Mattis tábornok 2019. januárjában mondott fel. Espert 2019. júliusában iktatták be. Vele Trumpnak minden bizonnyal az volt a fő kifogása, hogy a Black Lives Matter-tüntetések ideje alatt a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón ellenezte a katonaság bevetését rendőrségi feladatok ellátására, és ugyanerre a célra a Nemzeti Gárdát ajánlotta.

Az, hogy Wray-t vagy Haspelt végül az elnök felmenti-e, még kérdéses, ám Wray-jel szemben az volt a kifogása, hogy nem kezdett nyomozást Hunter Biden ellenében, illetve, nem mentett fel több olyan ügynököt sem, akik részt vettek az ellene irányuló Robert Mueller vezette nyomozásban. Haspellel szemben az elnök nehezményezte, hogy nem deklasszifikált olyan iratokat, amelyek segítették volna William Barr legfőbb ügyész munkáját, akinek az elnök kiadta, hogy vizsgálja meg, hogy egyáltalán törvényes volt-e az ellene indított vizsgálat.

Még csak találgatják kritikusai, vajon mit fog tenni Trump

Eközben egyre többen ismerik el a republikánus pártból Joe Bident elnöknek. Tegnap a volt elnök, George W. Bush is gratulált a demokrata jelöltnek, ahogy a korábbi elnökjelölt Mitt Romney is és Lisa Murkowski alaszkai szenátornő is. Ma Susan Collins újraválasztott maine-beli szenátor volt a harmadik republikánus szenátor, aki gratulált Bidennek. Mindhárman többször is Trump ellen szavaztak a szenátusban, Romney pedig a Trump-ellenes republikánusok vezéralakja lett John McCain szenátor halála után. Romney úgy nyilatkozott, hogy nem hiszi, hogy Trump csak úgy átadja a hatalmat, szerinte Trump a legutolsókig fog küzdeni, amíg jogi lehetőségei ki nem merülnek. Szerinte nem fog az elnök pár nap alatt megváltozni, marad, amilyen korábban volt. Romney volt az egyetlen republikánus szenátor, aki a Trump elleni impeachment-eljárás során a politikus elnöki posztjáról való felmentésére szavazott.

Ugyanakkor Donald Trump továbbra sem ismerte el választási vereségét, és az őt egykor közelebből ismerő források szerint nem is fogja. Mary Trump, a róla nemrégiben könyvet író és azt még a választás előtt megjelentető, egyébként pszichológus végzettségű unokahúga szerint ebben a két hónapban az elnök „bosszúszomjasan” „törni-zúzni” fog. Az elnök kritikusának számító rokon szerint a politikus gyerekkorukban sem ismert el semmilyen vereséget, és már akkor mindig a szabályokat igyekezett megváltoztatni menet közben, hogy ő győzhessen. Könyvében leírta, hogy Donald Trump apja, Fred Trump pont ezt a mentalitást kedvelte fiában. Szerinte, ahogy azt a The Guardiannak írta, az elnök a maradék két hónapban egymás után fog dührohamokat kapni.

Hasonlóan vélekedett Michael Cohen, a börtönbüntetését a járványhelyzetre való tekintette házi őrizetre váltó egykori ügyvédje és megoldóembere. Szerinte Donald Trump sohasem fogja elismerni, hogy veszített, mert az a gyengeség jele. Szerinte egyszerűen csak karácsonykor el fog menni Mar-a-Lagoba (az elnök floridai golfklubjába, amelyet téli rezidenciaként használt az elmúlt években), és nem fog visszamenni a Fehér Házba, így el tudja majd kerülni azt, amivel Joe Biden kampányfőnöke fenyegette meg, hogy kivezettetik, ha magától nem megy el. Szerinte Biden beiktatásán sem fog jelen lenni, ahogy a hatalmat sem fogja saját magától átadni, így az a korábbi hagyomány, hogy a leköszönő elnök gratulál az új elnöknek, és segíti őt a feladatokra való felkészülésben, vele meg fog szakadni. Szerinte, mivel az elnök nem tudja elfogadni a vereséget, inkább összeesküvés-elméleteket fog gyártani, és azokat fogja terjeszteni. Cohen szerint az elnök be fogja indítani saját médiavállalkozását, erre ugyanis már 2016 tájékán készült, ha veszített volna a választáson, mindenképp megpróbálkozott volna ezzel. Cohent pont amiatt ítélték el, mert illegálisan folyósított hallgatási pénzt Trump nevében a Stormy Daniels művésznéven szereplő pornószínésznek és Karen McDougal Playboy-modellnek. Három évre ítélték, mely büntetés letöltését 2019. májusában kezdte meg.

Jared Kushner, az elnök veje és egyik legbizalmasabb tanácsadója, bár arra igyekszik a sajtóhírek szerint rávenni az elnököt, hogy ismerje el választási vereségét, arra is biztatja, hogy induljon ismét országjáró körútra, illetve, indítsa el saját, a Fox News-zal konkuráló kábeltévéjét. Sajtóinformációk szerint ugyanis az elnök az utóbbi héten megorrolt korábbi kedvenc adójára, nehezen viselte, hogy a csatorna minden más társaságnál korábban Arizonában Bident hirdette ki győztesnek. A Quartz például úgy tudja, Kushner telefonon felhívta ekkor Rupert Murdochot, a társaság vezérigazgatóját, hogy vonják vissza ezt az előrejelzést (a társaság ezt nem tette meg). A Fox már hónapok óta Trump bögyében van, és egy korábbi tweetjében azt is jelezte, hogy lehet, hogy új kedvenc után néz.

Velük szöges ellentétben van Lindsey Graham egykori elnökjelölt, frissen újraválasztott dél-karolinai szenátor. Szerinte az elnöknek nem szabad feladnia a küzdelmet semmiképpen sem, és saját vagyonából is felajánlott egy jelentősebb összeget Trump várható jogi költségeire. Szerinte, ha az elnök végül nem tudna jogi úton győzedelmeskedni, akkor 2024-ben mindenképp fontolja meg azt, hogy újraindul az elnökségért. A The Hill online politikai újság szerint az elnök ezen komolyan gondolkodik.

Trump, az exelnök

Donald Trump feltehetően nem könnyen tudna visszatérni a civil életbe. Elnöki hivatala idején számtalan vizsgálatot indítottak ellene, melyek közül több esetben is az védte őt meg, hogy elnökként sérthetetlen volt. A Forbes magazin szerint egymilliárd dolláros hiteltartozása van, bár a magazin szerint tartalékai is jelentősek, azokat a lap 3,66 milliárd dollárra becsüli. A különböző ügyészek által indított perektől viszont nem fogja tudni megvédeni senki sem, amennyiben az elnöki hivatalt már nem fogja betölteni. Nagy kérdés, hogy mer-e saját magának elnöki kegyelmet adni az ellene folyó vizsgálatok ügyében, ugyanis ezt végül is semmi nem tiltja a jóérzésen és a hagyományon kívül, és egész biztos bírósági ügy lenne belőle. Ha lemondana a még hátralévő két hónapban, akkor alelnöke, Mike Pence lépne elő elnökké, és ő adhatna neki kegyelmet.

Ami biztos, amíg Trump az elnök, addig számos elnöki rendeletet tud hozni, személycserét tud kezdeményezni, kegyelmet tud aláírni. Könnyen lehet, hogy Mark Esper elmozdításán túl még számos hasonló esetet fogunk látni a következő két hónapban, és kérdéses, a hatalom biztonságos és szabályos átadását levezényli-e a korábbi szokások szerint.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.