Fájdalmasabb lesz a nyár a fővárosi vendéglátásban, mint az év eleje volt?

Fájdalmasabb lesz a nyár a fővárosi vendéglátásban, mint az év eleje volt?

Étterem üres terasza (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokkal fájdalmasabb lesz a nyár a budapesti vendéglátósoknak, mint amilyen a február–március volt, mondta az InfoRádiónak Zsidai Zoltán Roy gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője. Szerinte az ágazatnak további kedvezményekre és egy egyszeri, a korábbi árbevételhez kötött támogatásra is szüksége van.

A Zsidai Gasztronómiai Csoportnak viszonylag zökkenőmentesen ment az újranyitás. Fél éven keresztül több mint száz munkatársat tartottak állományban, illetve a házhoz szállítási szolgáltatásuk működött. Ugyanakkor nem tudták minden éttermüket újranyitni, mivel a budapesti vendéglátásnak, az üzleti típusú forgalom és turizmus hiányában, körülbelül a 90 százaléka megszűnt. „Ennek megfelelően, ha már a 2019-es éttermi számnak a felét megnyitjuk, akkor is maximális túlkínálatról beszélhetünk” – mondta.

Zsidai Roy szerint akinek nem volt elegendő tartaléka, esetleg – velük ellentétben – nem tudott hitelt fölvenni az életben maradáshoz, és jelenleg nincs csapata, az nem tud megnyitni, hiszen abszolút nincsenek felvehető kollégák a piacon. Közben a forgalom teljesen hektikus, ami alapvetően a teraszokra korlátozódik, ami viszont nagyon időjárásfüggő.

A szakember úgy véli, a nyári hónapok sem lesznek egyszerűek a fővárosi vendéglátósoknak. Nyáron a legtöbb budapesti vendég – ha különböző időszakokra is –, de a Balatonra vagy külföldre fog látogatni, így a „jól működő hétvégék” sem lesznek. Ezért szinte amíg nem indul meg a turizmus a főváros irányába is, egész biztosan nagyon fájdalmasak lesznek a hónapok a vendéglátósok számára.