Fakivágások borzolják a kedélyeket Balatonszemesen

Fakivágások borzolják a kedélyeket Balatonszemesen

Balatoni látkép (Fotó: Unsplash/Hóczáné Katalin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vastagtörzsű kidöntött fák tömegét mutatják a Facebook közösségi oldal egyik balatonszemesi csoportjában megjelent fényképek. Ezek tanúsága szerint a vízparti Vasvári Pál utcában sok fát kivágtak, a hozzászólók egy része értetlenül áll a történtek előtt. A közzétett fotók alapján a Somogy megyei település másik pontján, a Berzsenyi utcában is fakivágások jöhetnek, mivel ott is sok nagy fát megjelöltek. A forrongás miatt az október elején megválasztott Németh Kornélné fideszes polgármester közleménnyel igyekezett hűteni a kedélyeket.

Mindenesetre a képviselő-testület október 15-i ülésére készített előterjesztés alapján a Vasvári utcai fák vágását régóta tervezték Balatonszemesen. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy elsődlegesen a park fáinak csonkolásáról, szükség esetén kivágásáról szólt az irat. Az előterjesztésből kiderül, hogy a környező nyaralótulajdonosok jelezték, hogy a fák veszélyesek, emiatt már a megyei kormányhivatal második alkalommal szólította fel az önkormányzatot cselekvésre. Az anyag szerint húsz fát megvizsgálták, azok többsége túlkoros kanadai nyár. A fákat tíz évvel ezelőtt már csonkolták. Mára azok korhadtakká és odvasakká váltak, akadtak, amelyeknek a közepe hiányzott.

Ezeket a fakivágásokat a napokban végezték el – reagált Németh Kornélné (Fidesz–KDNP) polgármester a fakivágások miatti hangokra. A már említett előterjesztés szerint egyébként pótolni fogják a kivágott fákat.

Mivel ugyancsak a napokban a balatonszemesi Berzsenyi utcában is fákat jelöltek meg, a közösségi oldalon megjelent vélemények szerint azok kivágására is sor kerül. A felvetődő hírekre reagálva Németh Kornélné polgármester azt közölte: a fák állapotát Takács József, a települést 2019 őszéig vezető polgármester mérette fel egy vállalkozóval, de a munka elvégzésére nem került sor. Aztán sem Szomorú Szilárd – a 2019 őszén megválasztott, majd idén június végén lemondott polgármester –, sem pedig az október 4-én megválasztott Németh Kornélné nem adott engedélyt a megjelölt fákon beavatkozásra.

Balatonszemesen több éve érzékeny témát jelent minden közterületi fakivágás. Ennek egyik oka, hogy még Takács József polgármestersége idején a településen Hunyady parkként emlegetett ligetet letarolták, hogy ott törmeléklerakó legyen. Mint arról 2018 szeptemberében írtunk, ezt az önkormányzati tulajdonú területet használták ugyanis a dél-balatoni vasútvonal felújítása idején törmeléklerakásra. A vasútrekonstrukciót a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó tulajdonában álló R-Kord Építőipari Kft. a V-Híd Zrt.-vel és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel konzorciumban végezte. Az önkormányzat akkor azt is vállalta, hogy a liget törmeléklerakóvá való alakítása előtt gondoskodik a fák kivágásáról is. A helyiek akkor lapunknak azt mondták, hogy legalább 40 fát döntöttek ki.