Falus András: Legalább annyira fontos a megbízható információ, mint a maszkviselés

Falus András: Legalább annyira fontos a megbízható információ, mint a maszkviselés

Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője megöleli egymást, balról Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én (Fotó: TI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megfelelő informáltság hiányos, az operatív törzs tájékoztatóinak sokkal átfogóbbnak kellene lenniük. Az emberek bizalma miatt nagyon fontos a tájékoztatás nyitottsága, hitelessége, legalább annyira fontos a megbízható információ, mint a maszkviselés – mondta az ATV Startban csütörtök reggel Falus András immunológus..

Mint mondta, elviekben egyetért a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekkel, arról viszont szerinte lehetne vitatkozni, hogy az időzítés helyes volt. A maszkviselés szigorú szankcionáltatása (akár üzletek bezárásával) alkalmas lehet a példa statuálásra, hiszen addig, amíg csak fenyegetés van, az emberek nem veszik komolyan – tette hozzá.

Hozzátette: nagyon nehéz eldönteni a vezetésnek, hogy mikor kell cselekedni, de magánemberként azt gondolja, hogy ezeknek az intézkedéseknek már meg kellett volna történniük.

Arról is beszélt, hogy az osztrák összehasonlítás kapcsán nem minden szám felel meg a valóságnak. Egészségügyi szervezési szempontból minél előbb hoznak meg ilyen döntéseket, annál nagyobb lesz a hatása, mind a szűrések, mind a logisztika, izoláció tekintetében – mondta.

Attól tart, hogy az egészségügyi válság elérhet egy olyan szintet, amikor az utasítások ellenére nem lehet szinten tartania gazdaságot, mert olyan sok ember fog megbetegedni.