Pont ott és akkor akar aláírást gyűjteni a Fidesz, ahol és amikor az ellenzéki pártok

Pont ott és akkor akar aláírást gyűjteni a Fidesz, ahol és amikor az ellenzéki pártok

Rendőrségi intézkedés a Fidesz aláírásgyűjtő pultjánál 2021. szeptember 4-én Bicskén. Fotó: Magyar Hang / Gulyás Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feszült hangulat kíséri a Momentum előválasztási kampányát a Fejér megyei 3-as választókerületben. A Felcsútot is magában foglaló körzetben az előválasztási ajánlásgyűjtés hajrájában, szombaton is szerettek volna a Fekete-Győr András vezette ellenzéki párt aktivistái pultjukkal kitelepülni a városban a szokott helyükre, ám reggeli odaérkezésükkor azt tapasztalták, hogy már megelőzte őket a Fidesz, ott már a kormánypárt állított fel standot: a kisváros Kossuth téri élelmiszer-áruháza előtt a „Stop Gyurcsány, stop Karácsony” petíció aláírására ösztönzik az embereket a Fidesz aktivistái, Csörgöl Ákos helyi alpolgármester és két önkormányzati képviselőjük.

Az ellenzékiek végül a Fideszétől pár lépésnyire állították fel a saját asztalukat. A helyszínen a jelöltjük, József András számára előválasztási ajánlásokat gyűjtő Molnár Dániel momentumos önkormányzati képviselő elmondta a Magyar Hangnak, hogy kellő időben, „ahogy kell” a pultozáshoz engedélyt kértek és kaptak a rendőrségtől, így nem értik, miképpen foglalhatták el a számukra kijelölt helyet. „Abban biztosak vagyunk, hogy ugyanarra a területre, ugyanarra az időablakra nem adhatnak ki két különböző párt számára engedélyt, ezért ennek tisztázására kértünk a rendőrkapitányságot” – mondta a képviselő.

Kisvártatva meg is érkezett két rendőrjárőr, akik hosszasan beszélgettek a Fidesz alpolgármesterével, iratokat kértek tőle, majd távoztak. Lapunk érdeklődését a rendőrök elhárították, és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályához irányítottak bennünket. Molnár Dániel elmondta, megkérdezte a hatóság embereit, hogy mit állapítottak meg, ám azt a választ kapta tőlük, hogy nem adhatnak neki erről tájékoztatást és hogy amennyiben a Fidesz elmulasztotta a rendőrség hozzájárulását kérni, az esetben majd eljárás fog indulni az ügy tisztázására. A járőrök mindenesetre nem küldték el a kormánypárt embereit, azok a közjáték után zavartalanul folytatták a petíciójuk mellett kampányolást.

„A fő probléma nem is azzal van, hogy a Fidesz is gyűjt, bár nem világos, hogy milyen eredménye lesz, ha valaki aláírja a Gyurcsány Ferenc elleni petíciójukat. Ezzel együtt szívük joga, hogy aláírókat nyerjenek meg a politikai kampányukhoz. Ám azt furcsállom, hogy mindig ott támad kedvük pultot felállítani, ahol mi is gyűjtünk, mindig gondosan pár méterre tőlünk, vagy ahogy ma reggel is, egyenesen a mi helyünkön” – mondta Molnár. Amikor azt firtattuk, hogy miért fáj nekik, ha a Fidesz is ugyanott végez politikai tevékenységet, ahol ők, a momentumos képviselő kiemelte, hogy mind pénteken a bicskei piacnál, ahol pár lépésre tőlük, a standjukkal szemben állítottak pultot a fideszesek, mind a szombati napon nem egy, nem két olyan eset volt, hogy ezzel „elriasztották” az őket támogatókat. „Pénteken még Bicske polgármestere, Bálint Istvánné is farkasszemet nézett velünk és a szimpatizánsainkkal. »-Lölőnél dolgozom, nem akarom, hogy kirúgjanak. -Itt van szemben a polgármester asszony, én az önkormányzatnál dolgozom. -Csak nem gondolja, hogy veszélybe sodrom a családom megélhetését?!« – ilyen és ehhez hasonló visszajelzéseket kaptunk. A fideszes városvezetés is tudta, hogy ezt fogja eredményezni a megjelenésük, tudatosan rájátszanak a helyiek félelmére” – tette hozzá Molnár Dániel.

„Vannak azonban rafináltak is, és amikor pénteken előttünk levonult a Fidesz és a városvezetés, visszasomfordáltak hozzánk, és aláírták az ajánlásgyűjtő ívünket” – mesélte a Magyar Hangnak Molnár képviselő.

Martonvásáron rejtélyes fotós dokumentálja az aláírásgyűjtést

A momentumos előválasztási jelölt, József András arról számolt be lapunknak, hogy múlt héten, amikor a választókerület másik felében, Martonvásáron gyűjtötte az aláírásokat, a pultjukat és az aláírásgyűjtés folyamatát, az aktivistáikat folyamatosan fotózta egy férfi a távolból egy profi kamerával, egy Nikon D750-essel. Amikor József András kampányfőnöke odament a fotóshoz, hogy megkérdezze, hogy mely médiumot képviselve fényképezi őket, a férfi azt állította neki, hogy ő csak egy „egyszerű” fotóriporter, nem tartozik senkihez, majd eloldalgott. Mint azt József András a Magyar Hangnak elmondta, ők már ekkor azt gyanították, hogy a fotós mégsem annyira „egyszerű” és „független”, hanem ő a fideszes országgyűlési képviselőt, Tessely Zoltánt mindenhova elkísérő, a tevékenységét dokumentáló férfi. Erről később meg is győződtek, amikor egy korábbi felvételen – amin Tesselyt fotózzák, és látszik a fotós is – felismerték (a fotósban) a róluk felvételeket készítő férfit, F. Attilát. Aznap, augusztus 27-én egyébként Tessely képviselő is Martonvásáron tartózkodott, fogadóórát tartott és valóban az ellenzékiekről képeket készítő rejtélyes fotós, F. Attila fotózza Tessely képviselői tevékenységét.

A Felcsútból, Bicskéből és még további 33 kistelepülésből álló Fejér megyei 3-as választókerületben hárman versenyeznek azért, hogy elnyerjék az ellenzéki választók bizalmát az előválasztáson és annak végén egyedüli kihívója lehessenek a Fideszes jelöltnek, aki várhatóan jövőre is Tessely Zoltán lesz. Ahogy fent említettük, a Momentum József Andrást indítja, míg a DK Balázs Péter önkormányzati képviselőt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom pedig ifj. Bogdán Jánost ajánlja a polgárok figyelmébe. Amennyiben összegyűjtik a szükséges ajánlást, úgy e körzetben rájuk hármójukra lehet szavazni szeptember 18-26-ig az előválasztáson. A három jelölt már vitázott egymással, erről szóló cikkünket itt találja, míg hetilapunk szeptember 10-én megjelenő számában bemutatjuk az e körzetben induló ellenzéki aspiránsokat.

Kérdéseket küldtünk a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.