FAZ: 7,5 milliárd Magyarországnak járó eurót függesztene fel az Európai Bizottság

FAZ: 7,5 milliárd Magyarországnak járó eurót függesztene fel az Európai Bizottság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság 2019. július 16-án megválasztott új elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyreállítási alap Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurós támogatását megkaphatja Magyarország – különböző feltételek árán –, ám a jogállamisági eljárás következtében 7,5 milliárd euró befagyasztását javasolja az Európai Bizottság az Európai Parlamentnek.

7,5 milliárd euró uniós támogatás felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság a Magyarország elleni jogállamisági eljárásban, miután elégedetlen a kormány által tett korrupcióellenes vállalások végrehajtásával – számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) brüsszeli tudósítója. A lap forrásai szerint ezért a bizottság jövő szerdai ülésén fenntartja javaslatát, hogy a tagállamok képviselői a 7,5 milliárd eurót három különböző felzárkóztatási programból zárolják.

Az FAZ információi szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök a javaslatról kedden az Európai Parlament frakcióvezetőit informálta. A parlament többsége ugyanis azt szeretné, ha Brüsszel az EU kitartana a forrás felfüggesztése mellett. Az Unió intézménye az újonnan felállt Integritási Hatóság elnökhelyettesének, Holbusz Tímeának személyét is kritizálja, akiről megjegyezték, hogy a kormányzati apparátusból érkezett.

Ugyanakkor jóváhagyhatják majd az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, amelynek lehívásáról hosszú ideje tárgyal a kormány. Ennek kifizetését is feltételekhez kötnék: például végre kellene hajtani a vállalt igazságszolgáltatási, korrupcióellenes és a közbeszerzési eljárásokat érintő reformokat.

Mint arra a Portfolio.hu felhívta a figyelmet: a december 6-i tanácskozáson a pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hozni, tehát legalább 15 olyan tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65 százalékát képviselik.