Felrúgná a német kormánykoalíciót az FDP-s politikusok egy csoportja

Felrúgná a német kormánykoalíciót az FDP-s politikusok egy csoportja

Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke pártjának berlini kongresszusán 2023. április 21-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Német Szabaddemokrata Párt (FDP) 26 tagja a napokban arra szólította fel Christian Lindner elnököt, hogy léptesse ki a pártot a szövetségi kormányból, amelynek a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek mellett tagja. A Der Spiegel beszámolója szerint az aláírók között vezető politikusok nincsenek, még a legkritikusabbként ismert Frank Schäffler és Wolfgang Kubicki sincs a támogatók között. A lap véleménycikke szerint azonban a nyílt levél közreadása figyelmeztetés a pártvezetésnek.

A tagság elégedetlenkedése részben az idei tartományi választásokra vezethető vissza. A publicisztikát jegyző Severin Weiland szerint nem meglepő, hogy felerősödtek a kritikus hangok. Az FDP ugyanis az október elején tartott tartományi választáson kiesett a bajor törvényhozásból, Hessenben is éppen csak visszakapaszkodott (egyébként Berlinben sem jutottak be a szenátusba). Érdemes megjegyezni: Prőhle Gergely diplomata-múzeumigazgató lapunknak úgy értékelte a két októberi választást, hogy Olaf Scholz (SPD) kancellár három pártból álló kormánykoalíciója komoly pofonba szaladt bele, az eredményekben a szövetségi kormánnyal szembeni elégedetlenség köszönt vissza.

– A bajor és hesseni tartományi választás után szövetségi szinten már a 4-5 százalékos „halálzónában” járunk. Ez el kell gondolkodtassa a tagságot és a vezetést is. Ezért kell minél hamarabb kilépni a jelzőlámpa-koalícióból, különben az FDP a következő szövetségi választáson elbukik – sürgette a lapnak adott interjúban az egyik kezdeményező, Alexander-Georg Rackow, aki egy schleswig-holsteini kisvárosban (Bad-Segeberg) pártjának helyi frakcióvezető-helyettese, aki nem mellesleg publicistaként is aktív.

Mint a Spiegel megjegyezte: Rackow szavaiban Christian Lindner pártelnöknek a 2017-es választás után szállóigévé vált mondata köszön vissza. Lindner akkor azzal utasította el az Andrea Merkel által gründolt, az uniópártokból (CDU–CSU), a Zöldekből és az FDP-ből álló Jamaica-koalíció létrehozását, hogy „Jobb nem kormányozni, mint rosszul kormányozni”.

Ráadásul a jelenlegi, három pártból álló koalíciót lényegében a megalakulása óta állandó viták feszítik. Különösen a Zöldek és a liberálisok között hangsúlyosak a véleménykülönbségek. A vitáik gyakran a nyilvánosság előtt zajlanak, ezek olykor Olaf Scholz (SPD) kancellárt is nehéz helyzetbe hozzák. Jelenleg – a migráció mellett – a koalíciós szerződésbe írt szénerőművek 2030-as leállítása miatt feszültek egymásnak a Zöldek és az FDP. A Zöldek ugyanis szorgalmazzák ezt, Christian Lindner FDP-elnök – aki egyben a kormány pénzügyminisztere is – azonban a jelenlegi gazdasági, világpiaci környezetben ezt kivitelezhetetlennek tartja. Ráadásul éppen azokban a keleti tartományokban népszerűtlen a téma – sok tízezer embernek ad ott munkát az iparág –, ahol jövőre tartanak majd választást.

Mindenesetre Lindner a bázis felől érkező támadást elhárította magától, mondván kiáll koalíciós kompromisszumok mellett. A lap szerint az FDP a koalícióból való kiugrás előre hozott választást jelentene. A párt pedig azonnal magára vonná az SPD és a Zöldek haragját. A szerző szerint viszont egy kilépés és ezzel az új választás kikényszerítése nem azt a fordulatot hozná, mint 1982-ben. Akkor ugyanis az FDP a szociáldemokrata pártnak fordított hátat, amivel bukott Helmut Schmidt kormánya. Ám – mint Severin Weiland rámutatott – a CDU ezúttal nem áll a liberálisok rendelkezésére, hogy egy új választás esetén az uniópártokkal új kormányt alakítsanak.

Egyúttal rögzítette azt is: egy előre hozott választás az ország számára is történelmi jelentőségű kockázattal járna, tekintettel az AfD (Alternative für Deutschland) közvélemény-kutatásokban mért népszerűségére. Egy ilyen horderejű lépéssel az Európai Unió legerősebb gazdasága – vagyis Németország – komoly bizonytalansági faktorrá válna.

„Egy imbolygó Németország az orosz–ukrán és a közel-keleti háborúval a háttérben nem lehet a liberálisok önmentő-akciójának célja” – fogalmazott. Lindnernek így nem lehet más a célja, mint kitartani 2025 őszéig a koalícióban. Hozzátette: Meglehet, minden egyéb egy liberális öngyilkossággal érne fel.