Megjelent a rendelet a családosok adóvisszatérítéséről

Megjelent a rendelet a családosok adóvisszatérítéséről

Fotó: Pexels.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön késő este megjelent a kormányrendelet a gyerekesek szja-visszatérítéséről – vette észre a Hvg.hu A kormány a gyereket nevelő szülőknek az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját téríti vissza, 1 millió 900 ezer embernek összesen 600 milliárd forintot.

A visszatérítés előleg formájában fog érkezni, február 15-éig, hiszen egyébként május 20. az adóbevallási határidő.

Az adóhatóság a fenti dátumig akkor fizet előleget (kivéve ha valaki már addig beküldte a bevallását), ha az utaláshoz szükséges adatok megvannak nála. Az adózók ez év végéig nyilatkozatban is elküldhetik az adataikat, ennek módjáról a NAV október végéig ad tájékoztatást.

A rendelet szerint a kedvezményt mindenki megkapja, aki „a  2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosult, akkor is, ha a családi kedvezményt nem veszi igénybe, vagy nem ő veszi igénybe”, az összeg pedig „legfeljebb a  2020. év december hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó havi átlagkereset tizenkétszeresének” az szja-törvény szerinti százaléka, ezer forintra kerekítve. Ha valaki 2021 folyamán meghalt, de családi kedvezményre jogosult volt, házastársa vagy örököse kérheti a rá eső szja-visszatérítés kifizetését. A szükséges adatokat az Államkincstár köteles továbbítani a NAV-nak.

Eddig nem említett szabály, hogy az 1 százalékos szja-felajánlás összege nem csökken a kedvezmény miatt. Azt tehát a teljes adókötelezettség összegéből számítják ki az erre vonatkozó nyilatkozat alapján, a különbséget az állam teszi hozzá.

A rendelet egyelőre a járványveszély fennállásáig – azaz 2022. január 1-ig – érvényes, mert a veszélyhelyzetre hivatkozva adták ki, de minden bizonnyal azon jogszabályok közé tartozik, amelyeket a tényleges végrehajtás idejére meghosszabbítanak majd.

Mint a portál emlékeztet, a visszatérítésről először júniusban esett szó, aztán az országgyűlésben a miniszterelnök egyebek közt azt is elmondta, hogy a kedvezményt kiterjesztik a kata és az ekho szerint adózókra. Szakértők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy az adóvisszatérítés aligha oldható meg az aktuális adóbevallások hiányában.