Fekete-Győr András: Ez a vádemelés csak a putyini Oroszországban nem számít abszurdnak

Fekete-Győr András: Ez a vádemelés csak a putyini Oroszországban nem számít abszurdnak

Fekete-Győr András a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nevetséges és szánalmas – ezzel a két szóval illette Fekete-Győr András, hogy az ügyészség ellene, illetve további öt társa ellen vádat emelt a 2018 végén, a „rabszolgatörvény” elleni tüntetések egyikén történtek miatt. Egyelőre annyit tudni, hogy az érintettek között két momentumos van, a pártelnök mellett még Szarvas Koppány Bendegúz.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kedden közölte, hogy hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt öt ügyben hat személy – köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz – ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A közlemény szerint a vádirati tényállások lényege szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

Fekete-Győr András szerint az „Orbán-ügyészség” vádja nevetséges és szánalmas kísérlet, ilyenek talán Fehéroroszországban vagy a putyini Oroszországban nem számítanak abszurdnak. A politikus úgy idézte fel a történteket, hogy 2018 decemberében, a „rabszolgatörvény” elleni egyik demonstráción egy játékboltban is kapható lila füstszórót „ejtett” két rendőrsorfal közé, miután az egyenruhások „figyelmeztetés nélkül” könnygázzal fújták le a tiltakozókat. – Soha életemben nem bántottam senkit, soha nem volt szándékomban ártani a rendőröknek – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy a nyomozati szakaszban általa megismert rendőri tanúvallomások szerint nem is ártott senkinek. Azt mondta, hogy tudomása szerint a rendőrségi tanúvallomások mindegyike cáfolja, hogy az ő cselekménye bármiben is akadályozta volna őket, így szerinte nem is áll meg a hivatalos személy elleni erőszak.

Az ellenzéki politikus feltette azt a kérdést is, hogy vajon miért két év után kellett ebben az ügyben vádemelésnek történnie. Az ő válasza szerint azért, mert „a Momentum ma az egyik legerősebb és legnépszerűbb politikai közösség”. – Értem azt, hogy Orbán Viktor és az Orbán-rezsim fél az új politikai generációtól és fél a magyar fiatalságtól, ezért akarja Fekete-Győr Andrást, ennek a politikai generációnak az egyik vezetőjét bilincsben látni – fogalmazott. Mint mondta, hisz abban, hogy a bíróság fel fogja menteni.

A most megvádolt hat ember közül csak kettőt ismerni, Fekete-Győr András mellett a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt. A pártelnök tudomása szerint csak ők ketten köthetők a politikai közösséghez, a többieket nem ismeri.