Fekete-Győr András ismertette a közös lista feltételét

Fekete-Győr András ismertette a közös lista feltételét

Fekete-Győr András a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar kormány „elaludt a nyáron”, nem készítették fel az iskolákat, tanárokat és az egészségügyi rendszert a koronavírus-járvány második hullámára – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke csütörtök reggel az ATV Start című műsorában.

Szerinte jelenleg azt lehet látni, hogy van mintegy 400 ezer munkanélküli, amelynek a felén egyáltalán nem segített a kormány, a magyar GDP pedig 14,5 százalékkal esett vissza a legutóbbi negyedévben. Közben a Mészáros és Mészáros Kft. 120 milliárdért épít atlétikai stadiont.

Fekete-Győr korábban azt mondta: 700 fideszes vezetőt váltanának le 2022-ben, ha az ellenzék kormányra kerülne. Ezzel kapcsolatban most azt mondta: egyre többen hisznek abban, hogy 2022 a korszakváltás éve lehet, ez a 700-as szám a kormányzati tisztséget betöltőkre vonatkozik, de szerinte Polt Péter legfőbb ügyésznek mindenképpen mennie kell.

És hogy utódjául elfogadnák-e Ihász Sándort, Fekete-Győr azt mondta: nem volt még szó erről, de biztos benne, hogy több jelölt lesz, ha megismerik Ihász munkáját, és tisztában lesznek azzal, ki a többi jelölt, csak akkor tudnak majd dönteni.

Nem csak a közös listáról, de a közös miniszterelnök-jelölt személyéről sincs még döntés – mondta. Hozzátette: nem csak a Momentum az, amely még nem mondta ki, legyen vagy ne legyen közös lista, szerinte ez „inkább a politológusok és elemzők által kedvelt téma”. Hozzátette: azon, hogy hány listán indul az ellenzék, nem múlik mandátum, az egyéni választókerületeken viszont igen.

Ha a közös lista mellett dönt valaki, az egy nagyon komoly elköteleződés – mondta, hozzátéve: ezen a listán nem szerepelhetnek olyan személyek, akik az elmúlt 30 évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy csalásban vettek részt. Ez alatt nem Gyurcsány Ferencet értette – mondta. Kijelentette: ha a Momentum kap garanciákat arra, hogy ezen a listán nem lesznek ilyen személyek, akkor lehet közös lista. Példaként említette az MSZP-s Tóth Csabát, őt, ahogy fogalmazott, „nem szeretné semmilyen politikai intézmény közelében látni”, de ha az előválasztást megnyeri, az a választók akarata.