Fekete-Győr András: Mindenki higgadjon le

Fekete-Győr András: Mindenki higgadjon le

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (k), Balázs Péter (b) és Bod Péter Ákos (j) (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nincs itt annak az ideje, hogy az ellenzéki együttműködés formájáról szóljon a diskurzus, hanem az ellenzéki pártoknak mindenekelőtt meg kell állapodniuk egy XXI. századi vízióról, egy közös minimumról – erről beszélt a Momentum elnöke. Fekete-Győr András bejelentette: felkérték a V21 nevű, egykori miniszterekből és államtitkárokból álló csoportot ennek koordinálására.

– Az elmúlt hetekben az egymással való viaskodásról szóltak a hírek, pártokból való kilépésekről, fővárosi zsarolásról, erőfitogtatásról – idézte fel sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András.

– Türelemre intjük a Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t, akik egymással testvérháborút folytatnak – fogalmazott a Momentum elnöke, azt is hozzátéve, hogy türelemre intik azokat a pártokat is, akik egymásnak estek a pártlisták számát illetően. Utóbbinál ugyancsak a DK-t, illetve a Jobbikot említette. Szerinte ugyanis a túlságosan korán feltett kérdésekre – márpedig a pártlistákról való vitát ilyennek tartja –, elhamarkodott válaszok nagy problémákat tudnak okozni.

Ebből kiindulva a Momentum egy „korszakváltó kerekasztalhoz” hívja az ellenzéki pártokat, a cél, hogy lefektessék egy XXI. századi Magyarország alapjait. Egyúttal felkérték a V21 csoportot, hogy koordinálják az ellenzéki pártok vízióalkotó munkáját. – Idén közös, XXI. századi víziót, minimumot kell elfogadni. Tartalomról, az emberekről beszéljünk és ne a pártpolitikai pozíciók osztogatásáról – fogalmazott a pártelnök.

A Magyar Hang kérdésére Fekete-Győr András úgy fogalmazott, hogy „hidegen hagyja” az a felvetés jelenleg, hogy Gyurcsány Ferencnek helye van-e egy ellenzéki együttműködésben, illetve milyen szerep juthat neki. Azt mondta, hogy a listák szereplőiről, eleve a listák számáról és az egyéni jelöltekről majd 2021-ben kell egyeztetni.

Kérdésünkre kiderült az is, hogy a kerekasztalra szóló invitálás már úton van az ellenzéki pártokhoz. Balázs Péter volt külügyminiszter, a V21 tagja azt mondta, hogy ők 21 pontot már megfogalmaztak kiindulási alapként. Bod Péter Ákos, a csoport másik szereplője pedig azt közölte, hogy a gondolkozási folyamat húsvét után indulhat el.