Fekete-Győr András a mentelmi joga felfüggesztését kérte

Fekete-Győr András a mentelmi joga felfüggesztését kérte

Fekete-Győr András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum volt elnöke maga kérte, hogy függesszék fel a mentelmi jogát. Fekete-Győr András erről a Facebook-oldalán írt, kijelentve, hogy nem bújik a mentelmi jog mögé, és pontosan olyan ítéletet vár, amilyen egy nem-képviselő állampolgár esetében születne. Megjegyezte, vállalja tettei következményeit, akkor is, ha nevetségesnek és politikailag motiváltnak tartja az eljárást.

A politikus 2018 decemberében, az úgynevezett rabszolgatörvény elleni tüntetésen ejtett a rendőr-sorfalak közé egy füstszórót. Állítása szerint ilyet egy játékboltban is lehet kapni, és azután tett így, miután felszólítás nélkül fújták a könnygázt fiatalok és idősek arcába. A füstszóró senkit nem talált el, karcolást sem okozott. A magyar jogrend csodájának tartja, hogy négyszáz nap elteltével emeltek ellene vádat „a teljesen veszélytelen cselekedetért”, és csak most jutott az ügy a bírósági szakasz célegyenesébe. Egyébként, miután jogot végzett, elmondása szerint pontosan tudja, hogy veszélytelen eszközök földre dobása nem bűncselekmény.

– Egyszer majd egyébként a kormányzás kapcsán érdemes arról is beszélnünk, miért húzódnak Magyarországon az enyémnél sokkal fontosabb perek évekig – például olyanok, amelyeken bántalmazott nők élete múlik – tette hozzá Fekete-Győr András.