Fekete-Győr: Orbánék legalizálják a választások elcsalását?

Fekete-Győr: Orbánék legalizálják a választások elcsalását?

Fekete-Győr András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Suttyomban újabb botrányos javaslatot fogadott el a Fidesz: mostantól még csak büntetni sem lehetne a fiktív lakhely létrehozását. Ezzel minden eddiginél könnyebbé válik a Fidesznek kedvező választási csalás – írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke.

Az ügy előzménye, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet kedden közleményben hívta fel a figyelmet egy csendben elfogadott törvényjavaslatra, amely lényegében legalizálja a voksturizmust. A módosító megváltoztatja a lakóhely fogalmát és gyakorlatilag kiüresíti azt. A jövőben nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé válik.

Ezt azért tartja különösen aggályosnak a szervezet, mert már eddig is probléma volt, hogy olyanok szavaznak egy adott településen fiktív lakhellyel, akik valójában nem lennének jogosultak erre, mert nem élnek ott. Eddig legalább ki lehetett vizsgálni az ilyen visszaéléseket, hiszen jogszabályba ütköztek, mostantól viszont ez nincs így. 

– Nem lehet majd felelősségre vonni sem azokat, akik fiktív lakhelyet létesítenek, sem azokat, akik ebben segédkeznek. Ez nyilvánvalóan azoknak a választópolgároknak kedvez, akik csak azért létesítenek lakóhelyet egy településen, hogy az országos lista mellett szavazhassanak országgyűlési képviselő-jelöltre is – írja a TASZ.

Erre reagált a Momentum politikusa, szerinte a Fidesz ezzel a 2018-as kipróbált, illegális módszert akarják legalizálni és tömegessé tenni. Mint írja, három éve olyanok is voksoltak – elsősorban az északkeleti határmenti választókerületekben –, akiknek az állampárt csak azért biztosított lakcímet, hogy aztán leszavaztathassák őket a Fideszre. A mostani törvénymódosítással ez vált könnyebbé.

Fekete-Győr felidézi azt is, hogy korábban legálissá vált a szavazólap lefotózása is, ami a szavazatvásárlásokkor a láncszavazási csalás legfontosabb eszköze. Végül arra buzdítja az ellenzék támogatóit, hogy legyenek aktívak, és minden szavazókörben legyen ellenzéki delegált a és szavazatszámláló.