Fekete Péter: Szabályosan kölcsönöztem műtárgyakat

Fekete Péter: Szabályosan kölcsönöztem műtárgyakat

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár (Fotó: Fekete Péter Facebook-oldala)

Fotó: Hartyanyi Norbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondása szerint nem önkényesen, hanem kölcsönzés útján visz magával műtárgyakat közgyűjteményekből, hogy kulturális eseményeken mutassa be őket.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint becsületsértés Brenner Koloman (Jobbik) országgyűlési képviselő részéről, hogy a képviselő úgy nyilatkozott: feljelentést tesz az államtitkár ellen folytatólagosan elkövetett lopásért. – Ha ezt komolyan gondolja, akkor ez becsületsértés – mondta Fekete Péter.

Brenner Koloman azután nyilatkozta ezt, hogy az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján Prőhle Gerhely, az esemény házigazdája leteremtette a kultúráért felelős államtitkárt, amiért egy, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól kölcsönzött tárggyal érkezett a megnyitóra, és jelezte: esetleg a frissen megnyitott gyűjteményből is magával vinne valamit egy másik helyszínre.

A Petőfi Irodalmi Múzeumból az államtitkár egy futball-labdát vitt magával a megnyitóra, amellyel valaki korábban a sportágért rajongó Esterházy Péter előtt tisztelgett az író búcsúztatásán.

Az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat a Magyarországi Evangélikus Egyház országos központjának épületében avatták fel – a nagy értékű kollekció az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával került új helyére – ezért az esemény házigazdája Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője volt, aki egyértelművé tette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum volt főigazgatójaként sem díjazza a hasonló gesztusokat.

Fekete Péter a Magyar Nemzetnek azt mondta: szó sincs arról, hogy a gyűjteményekből bármit önkényesen hozna el. – Minden ilyesmit hivatalos úton kölcsönzünk ki, és az esemény után visszajuttatjuk a kölcsönző intézményhez. Négy évvel ezelőtt kezdtem el az ehhez hasonló hivatalos kulturális eseményekre kultúrkincseket magammal vinni. Szerintem egy kulturális államtitkárnak feladata, hogy felhívja a figyelmet kultúránk legkülönbözőbb értékeire – mondta. Azt is részletezte, olykor színházi kelléket kérnek kölcsön, de vitt már magával videófelvételen televíziós műsort, máskor előadóművészeket. – Az elmúlt négy év alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartottam, és mára ez kedvelt hagyománnyá vált, az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs – tette hozzá.

Fekete Péter szokása valóban korábban is szemet szúrt már. A régi Index újságírója, Kovács Bálint még 2019-ben hívta fel a figyelmet, hogy az államtitkár Nemzeti Színház sajtótájékoztatójára is egy műtárggyal érkezett: akkor a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött százötven éves levéllel érkezett, amelyet Déryné Széppataki Róza kapott annak idején, és amelyben Walther László arra kérte az első magyar vándorszínész-operaénekesnőt, számoljon be a vidéki tapasztalatairól.

Rövid időn belül számos intézményvezető kiállt az államtitkár kultúranépszerűsítő módszerei mellett. Mások mellett Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója írták alá a Fekete Péter védelmében született nyilatkozatot.