Fekete ruhás biztonsági őrök fogadták az SZFE-re érkező diákot

Fekete ruhás biztonsági őrök fogadták az SZFE-re érkező diákot

Az SZFE Vas utcai épülete, amelyet blokád alá vettek a színművészeti hallgatói (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagydarab, fekete ruhás biztonsági őrök fogadták a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábban a hallgatók által blokád alá vett Vas utcai épületéhez érkező diákot – erről a Hvg.hu számolt be. A fiatal a tiltakozás jelképévé vált piros-fehér csíkos szalagot szerette volna kitenni úgy, ahogy teszik ezt minden nap a digitális oktatás bevezetése óta. A hallgató videóra rögzítette a jelentet.

A felvételen az látszik, ahogy az érkező lányt először a portás figyelmezteti, hogy ki kell hívnia a biztonsági őröket, akik hamarosan meg is érkezik. – Mellőzzük már az ilyenfajta megnyilvánulásokat, jó? – ezzel kezdi az egyik biztonsági őr. A diák erre elmondja, hogy ő az egyetem hallgatója és nem is akar bemenni az épületbe, csak kiteszi a szalagot.

A hírportálnak egyúttal felidézte, hogy miután a járvány miatt elhagyták az épületet, másnap reggel azonnal leszedték az ellenállásuk jelképévé vált piros-fehér terelőszalagot a bejáratokról. Ezért megegyeztek, hogy az összes járványügyi előírás betartásával, egyéni politikai véleménynyilvánítás céljából, teljesen törvényes keretek között egy ember minden nap felrak egy szalagot a Vas utcai egyetemi épület előtti egyik oszlopra. – Ezt tesszük is másfél hete minden nap. A munkatársak, valószínűleg utasításra, minden nap le is szedik – mesélte.

Mint kiderült, biztonsági őrökkel eddig senki sem találkozott. – Mivel nagy termetű férfiemberekről van szó, a cél minden bizonnyal a megfélemlítés, de a helyzet akkor is inkább meglepő – fűzte hozzá.

A színművészeti hallgatói szeptemberben, az egyetemi modellváltással egy időben foglalták el a Vas utcai épületet, ahová nem is engedték be az intézmény fölé helyezett, véleményük szerint illegitim kuratórium vezetőit. Így nem jutott be sem Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök, sem pedig az időközben kinevezett Szarka Gábor kancellár. A koronavírus-járvány miatt ismét elrendelt veszélyhelyzet és a digitális oktatás újbóli bevezetése miatt azonban novemberben el kellett hagyniuk az intézményt. Akkor azt közölték, hogy a blokádot nem adják fel, csak „magukkal viszik”.