Fekete terepjárók koccantak össze a hatvanpusztai Orbán-majorságnál

Fekete terepjárók koccantak össze a hatvanpusztai Orbán-majorságnál

A hatvanpusztai Orbán-birtoknál akciózott az ellenzék 2022. február 3-án. (Fotó: Párbeszéd Sajtó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilyen heves fogadtatásra nem számítottam – kezdte a Magyar Hangnak adott beszámolóját Gér Mihály. – Mikor megjelentünk a semmiből két biztonsági őr bukkant elő, majd nem sokkal később több terepjáró is érkezett. El akartak zavarni, folyamatosan figyelemmel kísérték a tevékenységünket, végig, míg ott voltunk, fel-alá cirkáltak a terepjárók, amerre mentünk. Egy alkalommal, mikor épp interjút adtam, az egyik jármű nagy sebességgel közelített felém, aztán úgy a lábamtól húsz centire húzott el. A vége aztán nem az lett a dolognak, hogy minket vittek volna el, hanem hogy két terepjáró egymásba koccant – meséli Gér, aki nem gondolta, hogy ennyire védeni fogják majd az ingatlant.

A Párbeszéd Pest megyei országgyűlési képviselőjelöltjét egyébként annak kapcsán kerestük meg, hogy a jobbikos Kálló Gergellyel és a DK-s Balázs Péterrel csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak annak a Fejér megyei majorságnak a közelében, amely egyrészről elképesztő átalakuláson ment át az elmúlt esztendőkben, másrészt a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a nevén szerepel. Az ellenzéki képviselők arról beszéltek a helyszínen megjelent újságíróknak, hogy megítélésük szerint sok más ingatlannal, vagy jachttal egyetemben ennek a majorságnak is Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában lett volna a helye. Éppen ezért Gér a helyszínen összetépte a kormányfő leadott bevallását, majd az általuk valósnak tartott vagyonnyilatkozatot kifüggesztették a majorság kerítésére.

– Felháborító, pökhendi és cinikus, hogy mindez nem jelenik meg Orbán Viktor vagyonnyilatkozatában, számos közpénzből megvalósult beruházáshoz hasonlóan – mondta lapunknak a Párbeszéd politikusa, aki szerint egy független bizottság vizsgálatát követően meg kell nézni, hogy jogszerűen miként adható vissza „jogos tulajdonosának”, a népnek például a Hatvanpusztán megvalósuló beruházás. Úgy látja, hogy erre lenne szükség a többi, „gyanús eredetű vagyonnyilatkozatból kimaradó vagyontárgyak” esetében is, hogy ne egy „oligarcha, egy haveri kör uralja ezeket”, de Gér  hangsúlyozta, hogy mindez csak törvényes keretek között képzelhető el.

Megjegyezte, hogy egy kormányváltás szükség van a vagyonnyilatkozati rendszer felülvizsgálatára is, hiszen nincsen vizsgálati szakasza, ami bizonyító erővel bírna. Nincs „utánkövetés” sem, ahogy felelősségre vonás sincs, ha kiderül, hogy a döntéshozó valótlanságot írt. Gér szerint nincs ellenszer arra sem, hogy családtagokra, haverok nevére lehet íratni bármit.

– A vagyonnyilatkozat intézményének az lenne az értelme, hogy a közhatalmat gyakorlók vagyoni viszonyai megismerhetők legyenek, de hát nem tudunk meg róluk semmit. Pontosan ugyanezt a bohózatot adja elő az Orbán-kormánynak több tagja is, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy bevallása szerint a „papírzacsis Pali”, azaz Völner Pál minisztériumi ajtóban, zacskóban átvett korrupciós milliói mellett sem gyarapította a vagyonát – persze kérdés az is, hogy az ilyen úton szerzett összegeket hogyan kell a vagyonnyilatkozatban feltüntetni.

A gyermekvédelemben pszichológusként dolgozó Gér Mihály egyébként arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy ha egy törvényes eljárásban a néphez kerülne Hatvanpuszta, akkor az épületegyüttes tagoltsága miatt ideálisan illeszkedhetne egy lakásotthon rendszerbe, noha a képviselőjelölt szerint általánosságban is felülvizsgálatra szorulna ez a rendszer.

– Le a kalappal a gyermekotthonokban áldozatos munkát végző dolgozók előtt, akiknél egyáltalán nem ritka a 12 órás műszak, de megesik az is, hogy 72 órán keresztül kell felügyelniük a gyerekekre – mondja Gér. Beszámolója szerint mivel sokszor egyedül vannak a nevelők 10-12 gyermekre, ezért haladéktalanul bővítené a státuszaikat. Hasonlóan égető problémának tartja azt is, hogy a nevelők sokszor nincsenek kiképezve arra, hogy speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozzanak.

– Hangsúlyozom, ez nem az ő hibájuk, ez a rendszer hibája, fejlesztők kellenének az autistáknak például, szükség lenne megfelelő orvosi ellátásra, egészségügyi gondozóra is az intézmények falai közt, de külön speciális otthonokra is, hiszen szignifikánsan nő az egészségügy leépülésének is köszönhetően az ilyen igényű gyermekek száma. Megesik több gyermekotthonban, hogy a tíz gyermekből kilenc sérült, ilyen körülmények között pedig veszélybe kerül az összes gyermek fejlődése.

Gér Mihály szerint a gyermekvédelemről a kormány által lefestett kép hamis, hiszen sok kollégájának még az is tilos, hogy beszámoljon arról, mi mindent kell a gyermekvédelemben adományból beszerezni. A képviselőjelölt egészen szélsőséges példákat sorolt kérdésünkre: van ahova ipari mosógépet, máshova joghurtot kellett szerezni.