Fél napig várták a Wizz Air járatának utasai, hogy hazajussanak Stockholmból Budapestre

Fél napig várták a Wizz Air járatának utasai, hogy hazajussanak Stockholmból Budapestre

Képünk csak illusztráció. A Wizz Air repülőgépe (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghibásodott a Wizz Air hétfő reggeli, a Stockholm–Budapest járaton közlekedő gépe, ezért 9:20 helyett csak várhatóan késő este tudnak hazatérni az ott rekedt utasok – értesültünk egy olvasónktól. A légitársaság megerősítette az információt a Magyar Hangnak. A Flightradar szerint 22:54-kor végül elindult a repülőgép Budapest felé.

Olvasónk arról számolt be délutáni levelében, hogy a stockholmi Skavsta repülőtéren mintegy 150-en rekedtek a terminálban, mert a gépüknek nem tudták becsukni a raktér-ajtaját, új gépet pedig 22:30-ra küldenek értük. Elmondta, hogy délelőtt minden utas megkapta a kötelező ételutalványt. Hozzátette: sok a kicsi gyerek az utasok között, nem egyszerű a szülőknek lekötniük őket.

Az út egyébként két órás Budapestre, és ha elindulnak 22:30-kor, akkor is éjjel fél 1 körül érnek Budapestre a tervezett kora délután helyett. A Wizz Air elismerte a technikai hibát a Magyar Hang kérdésére. „A Wizz Air Stockholm–Budapest útvonalon közlekedő gépe sajnálatos módon meghibásodott, ezért az utasaink és a munkatársaink biztonsága érdekében az indulást elhalasztottuk, míg a technikai hibát a szakemberek sikeresen el nem hárították. A javítás megtörtént, a járat 21:30-kor indul vissza Budapestre. Az okozott kellemetlenségért ezúton is elnézést kérünk az érintett utasoktól. Az érintett utasoknak a helyszínen fejenként 16€ értékű vouchert ajánlottunk fel. A vonatkozó jogszabályok alapján kártérítés is jár az érintetteknek, amelyet a Wizz Air online felületén igényelhetnek az utasok. A Wizz Air nagyon sajnálja az okozott kellemetlenségeket, de számunkra továbbra is az utasok, a személyzet és a repülőgépek biztonsága a legfontosabb, így ezt szem előtt tartva hoztuk meg a késedelmet okozó döntést” – írták este háromnegyed kilenckor.

Ezt követően felhívtuk a gép indulására váró olvasónkat. Kriaszter Attila, aki idegenvezető, így sokat repül, elmondta, hogy egyelőre nyoma sincs annak, hogy hamarosan elindulna a repülőgép. Az az egyetlen gép a betonon, amivel ők jönnének, de este 9 óra után pár perccel is teljesen sötét volt még, és semmi mozgást nem láttak körülötte, így kizártnak tartja, hogy fél 10-kor elinduljon. A Wizz Air honlapján egyébként 22:30-as indulás szerepel, nem a velünk közölt 21:30-as.

Kriaszter Attila elmondta, hogy a Skavsta egy kis reptér, amit a Wizz Air használ csak, napi egy-két járat indul, ma lesz még egy szkopjei, annak az utasai is gyülekeznek már a terminálon. Hozzátette: reggel időben beszálltak a Budapestre induló repülőgépre, majd háromnegyed óra várakozás után közölték velük, hogy gond van, majd körülbelül fél 12 körül szállították le őket. Látták, hogy szerelték valakik a gépet, de körülbelül egy óra óta senkit nem láttak a közelében. Akkor kapták azt a  tájékoztatást, hogy 22:30-kor fognak felszállni. A személyzet el is hagyta a repteret, őket egy szállodába vitték, hogy a pihenőidejük meglegyen. Azóta egyébként az utasok nem kaptak újabb tájékoztatást.

Este 9-ig nem látták visszaérkezni sem őket. Kriaszter Attila arról is beszélt, hogy a terminálon nagyon gyorsan elfogyott minden szendvics, olyan 15-20 kisgyerek is van a várakozók között, de idősek is. Egyelőre jól viselik a várakozást, de a reptér éjfélkor bezár, így ha addig mégsem indulnának el, akkor el fogják vinni őket egy szállodába, hogy ott töltsék az éjszakát, legalábbis erre is gondolnak már.

Kint egyébként mínusz 8 fok volt egész nap.

Frissítés: 21:38-kor Kriaszter Attila azt közölte a Magyar Hanggal, hogy a kijelzőről eltűnt a magyar járat minden infója. Pár perccel később viszont behívták őket a kapuhoz, a személyzetet is látták, így várhatóan elindulnak. A Flightradar szerint 22:54-kor végül elindult a repülőgép Budapest felé.

Nem ez volt egyébként az egyetlen kellemetlenség, ami Wizz Air gépet érintett, a légitársaság 12.05-kor Párizsból érkező járata a kifutópálya meghibásodása miatt nem tudott Debrecenben landolni, a gépet a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre irányították.

 

Címkék: Wizz Air, Stockholm