Felállt Budapest új vezetése: öt helyettese lesz Karácsonynak

Felállt Budapest új vezetése: öt helyettese lesz Karácsonynak

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond az új összetételû Fõvárosi Közgyûlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest nem ellenzékieké vagy kormánypártiaké, hanem mindenkié - mondta székfoglaló beszédében a főváros új főpolgármestere, Karácsony Gergely, aki a Fővárosi Közgyűlés keddi ülésén tette le esküjét.

A közgyűlés megválasztotta a főpolgármester által javasolt főpolgármester-helyetteseket, Gy. Németh Erzsébetet (DK), Tüttő Katát (MSZP), Dorosz Dávidot (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábort (Momentum) és a független Kiss Ambrust, és 69 százalékos többséggel megszavazta Tarlós István végkielégítésének megemelését, bár a Momentum frakcióvezetője, Soproni Tamás és a független Baranyi Krisztina is kifejezték fenntartásaikat. Karácsony elismerte, hogy a döntés megosztó lehet, de a politikai rivális megbecsülésével szerinte a mögötte álló szavazók százezreit is megbecsülik.

Karácsony Gergely bejelentette: Számadó Tamás lesz Budapest új főjegyzője. Korábban Lamperth Mónika és Zugló jelenlegi jegyzője, Papp Imre neve is szóba került a pozíció kapcsán.

Áll a bál a Fővárosi Közgyűlésben: a Fidesz több bizottsági helyet akar, Baranyi Krisztina nem, a bukott MSZP-s viszont bizalmat kapott | Magyar Hang

A IX. kerület új, függetlenként induló, de az ellenzéki pártok támogatását élvező polgármestere, Baranyi Krisztina egyelőre nem kapott helyet az új Fővárosi Közgyűlés egyik bizottságában sem - derült ki a közgyűlésen, ahol a Fidesz-KDNP ellenzékbe került képviselői, többek között Pokorni Zoltán is kifogásolták a bizottsági helyek felosztását.

„Budapest azoké, akik itt élnek, de azoké is, akik nem itt élnek, de velünk egy nemzet tagjai. Budapest értük is felelősséggel tartozik, és nem lehet önző olyan időkben, amikor a köztársaság hajléktalan lett saját hazájában, a nemzet megosztott, a szabadság megtépázott.” – mondta a beszédében Karácsony, és ígéretet tett: a közgyűlési többség és a főpolgármester azt fogja tenni, amit az öt párt közös programjában ígértek. „Minden erőmmel azon leszek, hogy ezt a köztársaságpárti többséget egyben tartsam” – mondta az ötpárti kormányzásról Karácsony.

Karácsony Gergely elmegy a szerdai kormányülésre | Magyar Hang

Úgy normális, ha a meghívást elfogadom, a szerdai kormányülésen részt veszek - közölte a Facebookon Karácsony Gergely azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök meghívta a kabinet ülésére. A főpolgármester ezt a meghívást a közös munka kezdetének, az első lépésnek tekinti, hiszen - mint írta - több száz ügyben kell együttműködniük, hol vitázva, hol egyetértve a budapesti fejlesztésekről.

Az új főpolgármester felsorolta a főváros új vezetésének tíz legfontosabb vállalását: fellépnek az egyenlőtlenségek ellen, a közgyűlés tagjai és a főpolgármester nem üzleti vagy pártérdekeket, hanem a budapestiek érdekeit képviselik, a lakhatást alapvető jognak tekintik, fellépnek az elhelyezés nélküli kilakoltatások és a hajléktalanság ellen. A főváros élén kiveszik a részüket a klímaváltozás elleni küzdelemből és a megváltozott klímaviszonyokhoz való alkalmazkodásból, óvják a város épített és természeti örökségét, növelik a zöldterületek mennyiségét és minőségét, előnyben részesítik a fenntartható közlekedési módokat. Törekszenek továbbá a belső és a külső kerületek egyenletes fejlődésére, támogatják a kulturális sokszínűséget, minden jelentősebb döntés előtt kikérik az érintettek véleményét, és biztosítják a város nyitott, átlátható, korrupciómentes működését, ahol minden közérdekű adat könnyen hozzáférhető.

Karácsony kitért arra is: korábban azok budapestiek, akik nem értettek egyet a kormány politikájával, kirekesztve érezhették magukat, és most talán azok érzik így, akik a kormánypárti folytatásra szavaztak. Karácsony szerint azonban Budapest, a nemzet fővárosa nem az egyik vagy a másik oldalé, kormánypártiaké és ellenzékieké.

„Partnerei leszünk mindenkinek, aki Budapest érdekét szolgálja. Mindig a jövő és az életminőséget javító intézkedések mellé fogok állni” – mondta Karácsony, aki szerint ez az alapelv kiszámítható, megbízható partnerré teszi őt és a közgyűlést mindenki, a kormány számára is.