Felavatták a Kínának üzenő utcaneveket, Kovács Zoltán szerint elvesztették a józan eszüket

Felavatták a Kínának üzenő utcaneveket, Kovács Zoltán szerint elvesztették a józan eszüket

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új utcanévtáblákat avattak szerdán azon a területen, ahová a főváros Diákvárost, a kormány a kínai Fudan-egyetemet tervezi.

„A táblák azoknak a személyeknek, népcsoportoknak a neveit viselik, akiket üldözött vagy üldöz a Kínai Kommunista Párt. Értékvállalás ez a részünkről, kiállás a szolidaritás és a szabadság mellett, amelyek mellett Magyarország már 30 éve elköteleződött” – közölte Karácsony Gergely főpolgármester.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere már hivatalosan is kezdeményezte a területek átnevezését Dalai Láma útra, Ujgur Mártírok útjára, Szabad Hongkong útra és Hszie Si-kuang püspök útra, amit szerdán Karácsony Gergellyel adtak át.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina a politikai showműsor helyett, inkább tartsa be a jogszabályokat! Baranyi Krisztina ugyanis nem nevezhet át közterületet Budapesten, ez kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre. Karácsony Gergely pedig a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselő-testület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Szerintünk a közterületek átnevezése nem ilyen – közölte a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja.

Telex szerda reggel a kormányülés előtt kérdezte arról a kormánytagokat arról, mit szólnak az átnevezéshez. Kovács Zoltán államtitkár arról beszélt a lapnak, nem tudja, hogy a politikai bölcsesség mennyire van a baloldal oldalán, de úgy látja, hogy elvesztették a józan eszüket. Süli János tárca nélküli miniszter azt mondta, viccnek jónak tartja.

Palkovics László szerint Karácsony Gergelynek nem volt eredeti az ötlete, mert ezt New Yorkban már csinálják. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a IX. kerületi önkormányzat él azzal a lehetőséggel, hogy elnevezzen utcákat olyan népcsoportokról, amiket fontosnak tart, ez a jogosultsága.

Semjén Zsolt a Fudan-ellenes szombati tüntetésről beszél. „Annak köszönhetik ezek a derék emberek, hogy tüntethetnek, hogy egy olyan nagyszerű kormány van, amelyiknek sikerült a vírus harmadik hullámát lényegében legyőznie. Mivel sokkal előrébb vagyunk oltások tekintetében a kínai és az orosz vakcináknak köszönhetően, előbb tudjuk kivezetni a korlátozásokat és ezért nyílik meg a lehetőség arra, hogy tüntethessenek” – fogalmazott.