Feleannyian sem szavaznak a dunaújvárosi időközi választáson, mint 2018-ban

Feleannyian sem szavaznak a dunaújvárosi időközi választáson, mint 2018-ban

Kálló Gergely (b.) az ellenzéki pártok és Molnár Tibor (j.) a Fidesz által támogatott független jelölt, a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás főszereplői.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délután öt óráig valamivel több mint 17 600 ember adta le a voksát a dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson – derül ki a valasztas.hu oldalra feltöltött adatokból. Ez azt jelenti, hogy a választásra jogosultak 26 százaléka járult már az urnákhoz. Délután három órakor még 21,5 százaléknál járt a részvétel.

Az időközi voksolást azért kellett kiírni a Dunaújvárost és nyolc környező települést magában foglaló Fejér megye 4-es számú egyéni választókerületében, mert a 2018-ban győzelmet arató jobbikos Pintér Tamást tavaly októberben Dunaújváros polgármesterének választották, a két tisztség pedig összeférhetetlen. Az ellenzék egységesen a jobbikos Kálló Gergely mögé sorakozott fel, a Fidesznek ugyanakkor nincs saját jelöltje. A kormánypárt – az utóbbi időben számukra csak vereségeket hozó – városban egy független jelöltet támogat, Molnár Tibort.

Mind Kálló Gergely, mind pedig Molnár Tibor leadta már a szavazatát, a Facebookon pedig mindenkit arra buzdítanak, hogy menjen el szavazni.

2018 áprilisában ugyanekkor már több mint 62 százalék szavazott a választókerületben, de egy időközi voksolást – a szavazók számában legalábbis – nem érdemes összehasonlítani egy országos szavazással, amikor a leendő kormányzó pártról döntenek az emberek.

Bárhogy is végződik a vasárnapi voksolás, a parlamenti erőviszonyokon érdemben nem fog változtatni. Amennyiben az ellenzék – vagyis a jobbikos Kálló Gergely – nyer, az azt jelenti, hogy lényegében megtartják az eddig is általuk birtokolt képviselői széket, de a Fidesznek és a KDNP-nek továbbra is meglesz a kétharmados többsége.