Felelős közpénzköltésre hív a kutyapárt

Felelős közpénzköltésre hív a kutyapárt

Kovács Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ezúttal nem viccel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt: a magyar közbeszerzési rendszer újragondolására dolgozott ki részletes szakmai koncepciót. A 36 oldalas szöveg ezen a linken érhető el. Az alkotók figyelmeztetnek: kis betűvel írták az anyagot, vagyis valóban alapos munkával állunk szemben.

A bevezetőből kiderül, hogy a Pokorni Zoltán (Fidesz) vezette fővárosi XII. kerületi önkormányzat gyakorlata ihlette meg a pártot. Nyilván nem véletlen, hogy itt önkormányzati képviselő Kovács Gergely pártelnök. Állításuk szerint a hegyvidéki önkormányzat közbeszerzései ugyan törvényesek, de az igazi verseny hiányzik.

– Az állam az adóforintok java részét a közbeszerzési rendszeren keresztül költi el. A közbeszerzésekhez kapcsolódó jogszabályok megváltoztatásával már érdemben lehet csökkenteni a korrupciós kockázatokat. Számos esetben már csírájában el lehet fojtani a korrupciót. A tiszta közbeszerzési rendszer arra megoldás, hogy a haveri cégek túlárazásaival ne tudjanak annyit lopni a közösből a jövőben – olvasható a szakmai anyag bevezetőjében.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt négy területen kíván változtatni. Felszámolná a szabad verseny és az átláthatóság útjában álló akadályokat. Ez a többi között a kis értékű, meghívásos közbeszerzések megszüntetését, illetve a nagy értékű, központosított közbeszerzések kisebb cégek előtt való megnyitását jelenti. Olyan közbeszerzési rendszert alakítanának ki, amelyben azonosíthatók az irányított, vagyis manipulált közbeszerzések.

A második pont az ajánlati árszint vizsgálatának feltételeit teremtené meg. A párt szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy jelenleg aránytalanul alacsony ár miatt zárnak ki cégeket a versenyből, az aránytalanul magas árat viszont nem vizsgálják. A javaslatcsomag harmadik eleme a kiírók és a pályázók aktív hatósági támogatásáról szól, a negyedik pedig kapcsolódik az összellenzék elszámoltatási törekvéseihez. E szerint vizsgálnák a versenykorlátozásokat és a túlárazásokat az elmúlt időszak közbeszerzési eljárásaiban.

A párt anyaga részletesen bemutatja a magyar közbeszerzési rendszert, annak szereplőit, és konkrét példákkal illusztrálja a diszfunkcionális működést. Ezen felül reflektál a kormánynak a közbeszerzési szabályok módosítására vonatkozó terveire.
Felelős közpénzköltésre fel! - írják.

Ahhoz persze, hogy a kutyapárt javaslatai törvénymódosítások formájában az Országgyűlés elé kerüljenek, az kell, hogy az áprilisi választáson megugorják a bekerülési küszöböt.